Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Σε ετοιμότητα για τη «σταθερότητα» σε Ασία και αλλού

Εγινε στο Πεκίνο η 5η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών για την Ασφάλεια στην Ασία (CICA)

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ χωρών της Ασίας στο Πεκίνο
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ χωρών της Ασίας στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ως κοντινός γείτονας της (Κορεατικής) Χερσονήσου, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση πόλεμο ή χάος σε αυτή. Κάτι τέτοιο δε θα ωφελούσε κανέναν», σημείωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στην παρέμβαση που έκανε χτες, πρώτη μέρα των εργασιών της 5ης συνάντησης της Συνδιάσκεψης Οικοδόμησης Αλληλεπίδρασης και Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia - CICA), στο Πεκίνο.

Αναδεικνύοντας ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Χερσόνησο, ο Σι επέλεξε να συστήσει εγκράτεια σε όλες τις πλευρές, αποφυγή προκλήσεων και «επιστροφή» στο τραπέζι του διαλόγου, στο φόντο της έντονης ενόχλησης που έχει προκαλέσει στο Πεκίνο (και όχι μόνο) η συγκέντρωση νέων οπλικών συστημάτων στην περιοχή από ΗΠΑ - Ν. Κορέα.

Ο Κινέζος ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι σταθερά αφοσιωμένη στην υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως αυτή θα διαφυλάξει σθεναρά την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Η Κίνα θα εργαστεί με τα άλλα έθνη της περιοχής, για να γίνει η ΝΚΘ περιοχή συνεργασίας, πρόσθεσε.

Αργότερα, χτες, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η συνάντηση ενέκρινε διακήρυξη όπου τα μέλη «επιβεβαίωσαν την αφοσίωση των χωρών τους στην υπόθεση της διασφάλισης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Πάντως, στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος», «του οποίου η εξάπλωση αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τη σταθερότητα διεθνώς», όπως ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «κανείς στον κόσμο δε θα νιώθει ασφαλής μέχρι αυτή η πρόκληση να εξουδετερωθεί».

Η CICA δημιουργήθηκε το 1992 ως φόρουμ διαλόγου για ζητήματα ασφάλειας στην Ασία. Εχει 26 χώρες - μέλη (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Τουρκία κ.τ.λ.) και άλλες 12 είναι παρατηρητές (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Φιλιππίνες κ.τ.λ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ