Τετάρτη 4 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παραμένουν χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι παρά τη μείωση των ροών

Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την αντιδραστική πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για πλωτά κέντρα φιλοξενίας

Μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα μέχρι και το πρωί της Τρίτης. Είναι η πέμπτη διαδοχική μέρα που στη Λέσβο δεν έγινε καμία αποβίβαση, αντιθέτως στη Χίο έφτασαν τη Δευτέρα 40 πρόσφυγες. Ωστόσο, παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, στα hot spots τριών νησιών, πάνω από 7.044 άτομα, εκ των οποίων 4.020 στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, 2.265 στη Χίο και 759 στη Σάμο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 54.042.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, με δηλώσεις του χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την αντιδραστική πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Α. Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά hot spots. «Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, λέει, και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της». Επιπλέον, δηλώνει απογοητευμένος από το βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και αναφέρει πως «η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη - μέλη έχουν ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν», τόνισε. «Η διαχείριση του Προσφυγικού δεν ανήκει μόνο σε Ιταλία και Ελλάδα», αναφέρει ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».

Νέα εμπόδια για τους ξεριζωμένους

Υπέρ της συνέχισης των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν τάσσεται η Γερμανία μαζί με πέντε ακόμα χώρες της ΕΕ, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ασκούν πιέσεις να επιτραπεί η διενέργεια ελέγχων στα εθνικά τους σύνορα από τα μέσα Μάη και για ένα πρόσθετο διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι μονομερής ενέργεια ορισμένων χωρών, αλλά συνολική απόφαση όλων των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ, που επιτείνει το δράμα των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, στις οποίες συνέβαλε και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το αίτημα διατυπώνεται σε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι έξι χώρες αναφέρουν ότι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι μεν λιγότερο δραματική σε σύγκριση με το παρελθόν, «όμως σε ορισμένους τόπους υπάρχουν ακόμη διαρκείς παραλείψεις».

Η εξέλιξη φαίνεται πως δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι αυξάνονται οι ροές προσφυγών και μεταναστών προς την ΕΕ μέσω της Ιταλίας και η Αυστρία σχεδιάζει να φράξει το πέρασμα Μπρένερ στις Αλπεις, στα σύνορα με την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ