Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας...

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν και χτες το απόγευμα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε νότιες συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών παιδιών και ενός 65χρονου, αυξάνοντας την ένταση και την ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης έως τις 4.00 π.μ. χτες ισραηλινά αεροσκάφη είχαν κάνει τουλάχιστον πέντε επιδρομές σε αραιοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο κλειστό αεροδρόμιο της Ράφα, προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.

Οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών έρχονται σε συνέχεια της τρομοκρατικής, ολιγόωρης, εισβολής ισραηλινών αρμάτων μάχης την περασμένη Τρίτη, με επακόλουθη συνέπεια τη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας σε ερημική μεθοριακή περιοχή του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χτες, για δεύτερο 24ωρο, σε συνδυασμό με ρίψεις όλμων και από τις δύο πλευρές από την περασμένη Τρίτη προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Ρώσο διπλωμάτη, Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να απόσχουν «στο μέγιστο βαθμό» από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωσή της.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι επιδρομές των Ισραηλινών χτες το απόγευμα σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της «Χαμάς», Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε πως με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου καταβλήθηκαν προσπάθειες για τερματισμό των εχθροπραξιών στη μεθόριο Γάζας - Ισραήλ και αποκατάσταση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών που είχε επιτευχθεί μετά τη φονική ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Σάμι Αμπού Ζούχρι, είχε επίσης καλέσει (σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ) όλες τις πλευρές να «αποδεχτούν» τις ευθύνες τους και να τερματίσουν τις επιθέσεις στη Γάζα, σημειώνοντας εντούτοις ότι τα ισραηλινά εγκλήματα δεν θα κάμψουν το πνεύμα αντίστασης του παλαιστινιακού λαού.

Μερικές ώρες νωρίτερα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως μετά τη σύλληψη 29χρονου μέλους της «Χαμάς», στα μέσα Απρίλη, που πέρασε στο Ισραήλ από τούνελ της Γάζας οι μυστικές υπηρεσίες Σιν Μπετ απέκτησαν πρόσβαση σε «πληθώρα», όπως υποστήριξαν, «πληροφοριών» σε σχέση με τον αριθμό των υπόγειων δικτύων που έχουν φτιάξει οι Παλαιστίνιοι στη μεθόριο της Γάζας και του Ισραήλ, αλλά και αναφορικά με τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής τους.

Τέλος, χτες το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτρέψει την επιστροφή σορών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια «επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών» στους συγγενείς τους, πριν την έναρξη του Ραμαζανιού στις αρχές Ιούνη. Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτική, και η κυβέρνηση μπορεί να την αγνοήσει.

Επίσης, χτες έγιναν εκδηλώσεις στο Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζιστές - φασίστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ισραηλινή πυραυλική επίθεση (2015-06-25 00:00:00.0)
Μπαράζ επιδρομών και άλλες ισραηλινές προκλήσεις (2014-07-04 00:00:00.0)
Για κλιμάκωση της βίας κατηγορεί το Ισραήλ ο Αμπάς (2014-06-13 00:00:00.0)
Προετοιμασίες ευρείας ισραηλινής επίθεσης (2012-11-17 00:00:00.0)
Πολλαπλές ισραηλινές φονικές επιδρομές (2007-05-18 00:00:00.0)
Αντιδράσεις «Χαμάς» για το δημοψήφισμα (2006-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ