Παρασκευή 6 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης χωρίς τη χρήση αστυνομικής βίας λέει ότι έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Τι θα κάνει; Θα βάζει «ποινή» την προειδοποίηση προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ότι εάν δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, δεν θα ανανεωθεί η εξάμηνη άδεια παραμονής τους στη χώρα. Αυτό το σχέδιο είπε ότι εξετάζει η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι η εξάμηνη άδεια παραμονής που τους δόθηκε κατά τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους στα hot spots των νησιών, θα ανανεώνεται μόνο εφόσον βρίσκονται στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι θα κινδυνεύουν με σύλληψη και απέλαση, όταν λήξει η εξάμηνη άδειά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε κλειστές συσκέψεις για το θέμα στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εκπροσώπους ΜΚΟ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στους συμμετέχοντες των συσκέψεων μεταφέρθηκε η κυβερνητική απόφαση να τελειώσει το θέμα της Ειδομένης και τους ζητήθηκε η συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο ο άτυπος καταυλισμός να μην υπάρχει μετά τις 30 Μάη. Στόχος, λένε, δεν είναι, πλέον η αποσυμφόρησή του, όπως αναφερόταν συχνά το προηγούμενο διάστημα από κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά η πλήρης κατάργησή του.

Παράλληλα, χτες ο Γ. Μουζάλας δήλωσε πως «η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί», κάνοντας λόγο για πύκνωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για τις άδειες παραμονής είπε πως «τα χαρτιά που έχουν πάρει αυτοί οι άνθρωποι που είναι εκεί, σε ένα ποσοστό 70% έχουν λήξει. Δηλαδή το χαρτί τους δεν έχει ισχύ. Εμείς λέμε ότι εάν αυτοί έρθουν στα camps, το χαρτί τους θα ανανεωθεί αυτόματα. Η διαφορά είναι ότι δεν απειλούμε, δίνουμε προσδοκία νομιμότητας»...

Παράλληλα, συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππο Τσαλίδη αντίστοιχα, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε τον Γ. Δραγασάκη για τα προβλήματα που παρατηρούνται στις εμπορευματικές μεταφορές, εξαιτίας του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της Ειδομένης, τα οποία εντάθηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση των βουλγαρικών σιδηροδρόμων να περιορίσουν τον αριθμό των αμαξοστοιχιών που είναι δυνατόν να κυκλοφορούν από και προς την Ελλάδα μέσω της γειτονικής χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ