Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Το παράδειγμα του ΤΕΑΥΦΕ

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου έδωσε μάχες για να μη μετατραπεί το ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο
Η Ομοσπονδία Φαρμάκου έδωσε μάχες για να μη μετατραπεί το ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο
Το ποια είναι η «τύχη» των ασφαλισμένων σε Επαγγελματικά Ταμεία, το αναδεικνύει και μια από τις ελληνικές περιπτώσεις, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο φάρμακο, το ΤΕΑΥΦΕ, που το Μάρτη του 2013 μετατράπηκε σε επαγγελματικό ταμείο.

Για να γίνει αυτό, πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), που πλειοψηφούσαν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών. Οι ίδιες δυνάμεις συμμετέχουν στη διοίκηση του νέου Ταμείου. Η Ομοσπονδία αυτή, πανηγυρίζοντας για τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο, έγραφε σε ανακοίνωσή της: «Το ΤΕΑΥΦΕ το ξαναπαίρνουν στα χέρια τους αυτοί που το έφτιαξαν, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το ΤΕΑΥΦΕ ξαναγεννιέται».

Δεν πέρασε λίγος καιρός και η διοίκηση του Επαγγελματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι δεν καλύπτει το κόστος των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ασφαλισμένων, ξεκινώντας έναν γύρο περικοπών σε παροχές, που, όπως αποδείχτηκε, δεν έχει τέλος. «Η δαπάνη αυτή - σημείωνε - πρέπει να βαρύνει το χρήστη των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκλειστικά και μόνο, η παροχή αυτή καθίσταται αδύνατη. Για να καλυφθεί μια τέτοια δαπάνη, θα πρέπει ή να μειωθούν οι συντάξεις κατά 2% ή να αυξηθούν αντίστοιχα οι ασφαλιστικές εισφορές»!

Ομως, το κόψιμο αυτής της παροχής δεν τους εμπόδισε να μειώσουν τις συντάξεις. Τον Οκτώβρη του 2013 η διοίκηση ανακοίνωσε αναδρομική μείωση (από το Μάρτη του 2013) στις συντάξεις κατά 21%! Παράλληλα, σημειώθηκαν κρούσματα μετακύλισης εργοδοτικών οφειλών στους σφαλισμένους, αυξήθηκε ο χρόνος καταβολής συντάξεων, αγγίζοντας τους 36 μήνες, ο κλάδος πρόνοιας (εφάπαξ), που και αυτός μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, καταβάλλει το εφάπαξ με την προβλεπόμενη από το σχετικό νόμο μείωση, της τάξης του 64%.

Το 2014 και το 2015, οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν ξανά, ενώ από τα τέλη του 2015 παρακρατείται 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, αναδρομικά από τον Ιούλη του 2015. Συνολικά, από την ίδρυση του Ταμείου, οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις να μειώνονται κατά 36%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ