Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργοί αντιμέτωποι με καταστολή και τρομοκρατία

Από την περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας»
Από την περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας»
Την εργοδοτική τρομοκρατία και το όργιο καταστολής, που εξελίχθηκε την Παρασκευή ενάντια σε απεργούς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Τα περιστατικά, που καταγράφηκαν, δείχνουν ότι η μάχη για τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στην απεργία ήταν μια σκληρή αναμέτρηση με την εργοδοσία, που είχε στο πλευρό της τις δυνάμεις καταστολής του κράτους. Αμεση ήταν σε όλες τις περιπτώσεις η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και η έκφραση της αλληλεγγύης, που δυσκόλεψαν τα σχέδια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσουν τους απεργούς.

Προσαγωγές 32 οικοδόμων

Σε προκλητικές προσαγωγές 32 οικοδόμων προχώρησε η Αστυνομία το μεσημέρι της Παρασκευής, έξω από το εργοτάξιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»), επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας.

Συγκεκριμένα, μετά την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατήγγειλαν στο Συνδικάτο Οικοδόμων ότι η εργοδοσία τούς εκβιάζει και τους απειλεί να πάνε για δουλειά. Το Συνδικάτο πήγε να περιφρουρήσει την απεργία και η εργοδοσία κάλεσε την Αστυνομία, η οποία έστειλε στο χώρο δυνάμεις πολλαπλάσιες από αυτές των απεργών. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο εργοτάξιο και αναζητούσαν τους οικοδόμους, προχωρώντας στην προσαγωγή εφτά ατόμων.

Από τη σύλληψη του εργαζόμενου στο Βόλο
Από τη σύλληψη του εργαζόμενου στο Βόλο
Λίγο αργότερα, προσήχθησαν άλλοι 25, πολλοί από τους οποίους είχαν φύγει από το εργοτάξιο και κατευθύνονταν είτε προς το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου, είτε προς τα σπίτια τους.

Το σκηνικό της καταστολή δεν πέρασε απαρατήρητο από τους κατοίκους της περιοχής, που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους και άρχισαν να φωνάζουν στις αστυνομικές δυνάμεις να αφήσουν ελεύθερους τους εργάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν τελικά στη ΓΑΔΑ.

Αμεση ήταν η αντίδραση εργαζομένων από άλλους κλάδους, που συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «Η τρομοκρατία δε θα περάσει». Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ ζήτησε την απελευθέρωση των εργαζομένων, πράγμα που έγινε λίγες ώρες μετά.

Με όλα τα μέσα οι εφοπλιστές

Με συλλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος σωματείων και απειλές για εισαγγελική παρέμβαση ενάντια σε απεργούς, ήρθαν αντιμέτωποι οι ναυτεργάτες την Παρασκευή, στην περιφρούρηση της απεργίας τους.

Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ «στο λιμάνι του Βόλου κατ' εντολή των εφοπλιστών και με την παρουσία 30 λιμενικών, επιχείρησαν να επιβάλουν απεργοσπασία στο Flying dolphin "ΕΡΑΤΩ", επιτέθηκαν στο απεργιακό κλιμάκιο και συνέλαβαν εργαζόμενο που συμμετείχε στον απεργιακό αγώνα.

Οι προσαχθέντες οικοδόμοι αποχωρούν από τη ΓΑΔΑ
Οι προσαχθέντες οικοδόμοι αποχωρούν από τη ΓΑΔΑ
Επίσης, οι εφοπλιστές των Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, επειδή αποφάσισαν και συμμετέχουν στον απεργιακό αγώνα, ενώ στην πορθμειακή γραμμή Ρίο - Αντίρριο με παρέμβαση των εφοπλιστών και της λιμενικής αρχής, απειλούν για εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος των ναυτεργατών και του απεργιακού κλιμακίου για να υπονομεύσουν την απεργία».

«Lock out» στη ΛΑΡΚΟ

Με «lock out» (ανταπεργία) απάντησε η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ στην απεργία όπου συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι την Παρασκευή. Οπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ), η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, «η Διοίκηση αυθαίρετα και καταπατώντας κάθε ασφαλή διαδικασία λειτουργίας μείωσης της ισχύος των ηλεκτροκάμινων (Η/Κ) η οποία έχει καθορισθεί με τους τεχνικούς κανόνες λειτουργίας τους, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις, προχώρησε στο σβήσιμο των Η/Κ και μονομερώς κατάργησε από την κατάσταση το προσωπικό ασφαλείας, το οποίο καθορίζεται ανά έτος κάθε Νοέμβρη».

Επισημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και παράλληλα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους στις εγκαταστάσεις. Τέλος, το ΕΑΜ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την καθολική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και να βρίσκονται «σε ετοιμότητα και επιφυλακή για να αποκρούσουν τρομοκρατία και προβοκάτσιες που προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να στήσουν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, ώστε να περιφρουρηθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η ασφάλεια του εργοστασίου».

«Υπεύθυνες δηλώσεις» από απεργούς

Μια μαζική συγκέντρωση στήθηκε άμεσα έξω από τη ΓΑΔΑ
Μια μαζική συγκέντρωση στήθηκε άμεσα έξω από τη ΓΑΔΑ
Στη Ρόδο, η Επιθεώρηση Εργασίας ανέλαβε ρόλο εκπροσώπου της εργοδοσίας και ζητούσε υπεύθυνες δηλώσεις (!) από εργαζόμενους που συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία. Τις συστάσεις προς τους εργοδότες να ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, έδωσε ο ίδιος ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης στο νησί.

Η απαράδεκτη αυτή τακτική προκάλεσε την παρέμβαση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και εκλεγμένου στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Γιαννόπουλου, ο οποίος εργάζεται στον Επισιτισμό και του ζητήθηκε - καθ' υπόδειξιν της Επιθεώρησης Εργασίας - να υπογράψει τέτοια «υπεύθυνη δήλωση».

Ετσι, μετά τις «πολύτιμες» συμβουλές της σε εργαζόμενους που τους οφείλονται δεδουλευμένα και ρεπό, να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα θέσουν τη δουλειά τους σε κίνδυνο, η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει ένα ακόμα βήμα, με στόχο να τρομοκρατήσει, να αποθαρρύνει και να δυσκολέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι κανενός είδους δήλωση να κάνουν. Τις απεργίες τις εξαγγέλλουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα μέσα από τις διαδικασίες τους και εφόσον υπάρχει σε ισχύ απεργία έχουν δικαίωμα να απεργήσουν», τονίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.

Πιέσεις και εκβιασμοί

Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, την ώρα δηλαδή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συνεχιζόταν η περιφρούρηση στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας» στο Κορωπί από τα Σωματεία των Λιθογράφων και των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν απεργοσπαστικός μηχανισμός για την εκτύπωση και τη διακίνηση εφημερίδων.

Με πιέσεις και εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους, ακόμα και σε εκείνους που δήλωναν αδυναμία να πιάσουν δουλειά την Παρασκευή, λόγω της απεργίας των Μέσων Μεταφοράς, επιχείρησε και η εργοδοσία της «ΝΕΣΤΛΕ» να θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο στον Ταύρο. Από νωρίς το πρωί, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τροφίμων περιφρούρησαν την απεργία, συζήτησαν με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας κι έτσι το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό.

Αργότερα, όμως, η εργοδοσία προσπάθησε ασκώντας πιέσεις στους εργαζόμενους να βάλει για δουλειά τη δεύτερη βάρδια. Ενώ η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Σωματείου βρέθηκε ξανά έξω από το εργοστάσιο, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα κανείς να μην πιάσει δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ