Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ο νόμος - λαιμητόμος

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια συζητείται από το Σάββατο το νομοσχέδιο - λαιμητόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σήμερα τη νύχτα με την ψήφισή του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας (4ης) συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του νομοσχεδίου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, το περιεχόμενο της άσφαιρης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθούσε στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σαφές ότι σ' αυτήν τη διαδικασία εναντιώνονται δύο κόσμοι. Ο ένας κόσμος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται η ΝΔ. Είναι ο κόσμος κυρίως των εργοδοτών (...) θεωρώντας η ΝΔ ότι μόνο υπερασπίζοντας και δίνοντας παραπάνω προνόμια στους εργοδότες, θα μπορέσει να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη».

Ο «άλλος κόσμος», σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αυτός ο οποίος σήκωσε το βάρος της κρίσης» και τον υπερασπίζεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο! Μάλιστα, όπως προκλητικά εξήγησε, η κυβέρνηση «τοποθετεί την ισονομία στη λογική του ασφαλιστικού συστήματος και λέει ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μεταχειρίζονται από το κράτος ως ίσοι».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες του κόμματός του, όταν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ ψήφιζαν τον περασμένο Αύγουστο το μνημόνιο, υποστήριξε ότι ο λογαριασμός που φέρνει η κυβέρνηση είναι «πολύ υψηλότερος αυτού που ζητούσαν οι δανειστές πριν ένα χρόνο», υπερασπιζόμενος επί της ουσίας με λογιστικά κριτήρια της ανατροπές που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μια άλλη κυβέρνηση με ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα χρειαζόταν αυτά τα μέτρα», φανερώνοντας ότι ο καβγάς γίνεται για το μείγμα της διαχείρισης που θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη του κεφαλαίου, συνθλίβοντας όμως σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα.

Τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις Κουτρουμάνη - Λοβέρδου υπερασπίστηκε εκ νέου η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ από το «Ποτάμι», ο Κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναχρονιστικό» γιατί θεωρεί «ανεπιθύμητη την ιδιωτική ασφάλιση».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή, μέσω του βουλευτή της Ηλ. Παναγιώταρου, τοποθετήθηκε για τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου και επέμεινε στη διαμόρφωση «φορολογικού περιβάλλοντος» αντίστοιχο της Βουλγαρίας, για να μη φεύγουν από τη χώρα οι «επενδυτές». Η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «υπηρετεί τον διακαή πόθο του μεγάλου κεφαλαίου να τελειώνει με την Κοινωνική Ασφάλιση. Να τελειώνει για να μείνει χρήμα. Ηδη με το νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο δίνετε αφειδώς κρατικές χρηματοδοτήσεις, μεγάλες φοροαπαλλαγές. Από πού; Από τις συντάξεις που κόβετε στους συνταξιούχους. Να παραμείνει χρήμα στον κρατικό κορβανά, για να τα πάρουν οι "σωτήρες" της οικονομίας όπως μια ζωή».

Οσο για την «αντιπαράθεση» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, κυβερνητικά και μη, ανέφερε: «Η στρατηγική σας δεν διαφέρει. Ιδια στρατηγική έχετε και αυτή υπηρετείτε με άλλες μορφές διαχείρισης. Εξάλλου, το ότι ψηφίσατε όλοι μαζί το μνημόνιο τι σημαίνει; Οτι πάνω από όλα είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. Πάνω απ' όλα είναι η σωτηρία αυτών που υπερασπίζεστε και αυτών που στηρίζετε μέσα από όλο το νομοθετικό πλαίσιο, με όλη την πολιτική σας σε όλες τις πτυχές της ζωής της λαϊκής οικογένειας».

Εκανε σαφές, τέλος, ότι «για μας αυτό το σχέδιο νόμου - το λέμε και εδώ, όπως το είπαν και σήμερα έξω οι εργαζόμενοι που απέργησαν, που συγκεντρώθηκαν και απεργούν και αύριο και απεργούν και μεθαύριο - πρέπει να αποσυρθεί. Ετσι και αλλιώς, στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού είναι ένα "έγκλημα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ