Κυριακή 8 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχεδιασμοί με φόντο μάχες και εύθραυστες «εκεχειρίες»

Από τη συνάντηση που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους που υποτίθεται πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος»
Από τη συνάντηση που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους που υποτίθεται πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος»
Με σκαμπανεβάσματα εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία, καθώς η προσωρινή αναστολή των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη φάνηκε πότε να αυξάνει τις συγκρούσεις σε κρίσιμα θέατρα του πολέμου όπως το Χαλέπι στη βόρεια Συρία και η Ανατολική Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, και πότε να τις καταστέλλει με τη μορφή νέων, εύθραυστων συμφωνιών «παύσης πυρός», μολονότι βεβαίως οι κόντρες στην ενδοϊμπεριαλιστική σκακιέρα συνεχίζονται, χωρίς την παραμικρή αλλαγή.

Στη σειρά ποικίλων αντιφατικών και ανάμεικτων εξελίξεων της περασμένης βδομάδας ξεχώρισαν τουλάχιστον δύο ενδιαφέρουσες «συναντήσεις» που έγιναν αμφότερες την περασμένη Τετάρτη. Η πρώτη αφορά σύσκεψη 10 υπουργών Αμυνας του λεγόμενου «σκληρού» πυρήνα της συμμαχίας των ΗΠΑ κατά υποτίθεται του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ στη Στουτγάρδη με «προεδρεύοντα» τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, κατά την οποία αποφασίστηκε «κλιμάκωση» των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών «για τη διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Σύμφωνα με τον Κάρτερ οι ομόλογοί του μεταξύ άλλων από Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία καθώς και Νορβηγία ζήτησαν κυρίως από τους πολιτικούς ηγέτες του Ιράκ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ίδιος ωστόσο, με αφορμή τον τρίτο θάνατο Αμερικανού στρατιωτικού (από το 2014) στο Ιράκ το πρωί της 3ης Μάη σημείωσε με νόημα πως είναι ακόμη «νωρίς» για «αποτελεσματικές» επιχειρήσεις κατά του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η παράλληλη στενή σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Βερολίνο παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και εκπροσώπου της συριακής «αντιπολίτευσης» που συμμετέχει στις συνομιλίες της Γενεύης, Ριάντ Χιτζάμπ. Στη σύσκεψη του Βερολίνου δεν έλειψαν οι γνωστές πιέσεις του Γερμανού υπουργού Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Μαρκ Ερό κατά του Σύρου Προέδρου Ασαντ, ενώ προσποιήθηκαν πως νοιάζονται για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση». Πράγμα που επανέλαβε ένα 24ωρο αργότερα και ο Κινέζος πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεργασία και ανταγωνισμός

Αίσθηση στον κυκεώνα αντιφατικών εξελίξεων προκάλεσαν ακόμη δύο γεγονότα: Αφενός, η απόφαση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων να φτιάξουν, μεσοβδόμαδα, στη Γενεύη νέο κοινό κέντρο ελέγχου των συμφωνιών παύσης πυρός. Αφετέρου, η εντυπωσιακή συναυλία που έδωσε στο αρχαίο αμφιθέατρο της Παλμύρας ο Ρώσος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκέργκιεφ, θέλοντας να τιμήσει με συμφωνική μουσική τα αμέτρητα θύματα του πολέμου, κίνηση βεβαίως που εντάσσεται στην προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ούτε το κέντρο επιτήρησης των συμφωνιών παύσης πυρός στη Γενεύη, ούτε η συναυλία στην Παλμύρα, αρκούν για να σβήσουν τις φλόγες από τις συγκρούσεις και να ξορκίσουν τον πόλεμο. Πολύ απλά, γιατί οι αιτίες του έχουν σχέση με αντικρουόμενα συμφέροντα ισχυρών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο οι λαοί δεν βάζουν με την πάλη τους τέλος την εξουσία των μονοπωλίων.


O.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ