Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Εφιαλτική πραγματικότητα για τους εργαζόμενους σε εργολάβους

Την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας εντοπίζουν ως βασικές αιτίες για τα ατυχήματα στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης, με αφορμή πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα. Οπως σημειώνουν: «Η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, η απασχόληση εργαζομένων δίχως την απαιτούμενη εμπειρία, η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στους εργολάβους, στους οποίους η ΔΕΗ ΑΕ αναθέτει μέρος της δραστηριότητάς της, προκειμένου να πετύχει μείωση του κόστους εργασίας και έτσι να ιδιωτικοποιηθεί ακόμη πιο εύκολα, αφού γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι σ' αυτούς τους εργολάβους βιώνουν μια κυριολεκτικά εφιαλτική πραγματικότητα, αφού, όχι μόνο τους αμφισβητούνται τα εργασιακά και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να "συγκινηθούν" καθόλου οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αλλά συχνά πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που ακολουθεί η κυβέρνηση με υπόδειξη και καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πιο πρόσφατο θύμα αυτής της πολιτικής είναι ο θάνατος του 36χρονου εργάτη Αθανασίου Βαρταλάμη, από την Ποντακώμη Κοζάνης, ο οποίος στις 13/7/2001, ενώ χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Καρδιάς Πτολεμαΐδας, έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του».

Κι ερωτούνται οι κ.κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να περικοπεί δραστικά η ανάθεση δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ΑΕ σε εργολάβους, να γίνονται σεβαστά όλα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτούς και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας της επιχείρησης;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ