Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα Εργατιά!

Στιγμιότυπα από τις χτεσινές μαζικές διαδηλώσεις

ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ
Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ για να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε Μακεδονία και Θράκη, από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, τη Νάουσα και την Κατερίνη, μέχρι την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία διαδήλωσαν μαχητικά: «Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο», «Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς».

Σε άλλες πόλεις, από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τιμήθηκε και η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με καταθέσεις στεφανιών στα μνημεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (Σέρρες, Κιλκίς, Κομοτηνή, κ.α.).

Στη Χαλκίδα, ξεχωριστή ήταν η παρουσία προσφύγων από τον καταυλισμό της Ριτσώνας, που συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έχει υπογραφεί από συνδικάτα της περιοχής.

Κορύφωση του απεργιακού τριήμερου στάθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Λαμία. Χαιρετισμοί έγιναν από εκπροσώπους του Συλλόγου Σπουδαστών Λαμίας, του Μπλόκου της Ανθήλης και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «ΠΑΚΟ».

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στη Λιβαδειά, μετά τις ομιλίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από δύο καταστήματα που «αγνόησαν» την Πρωτομαγιάτικη απεργία και άνοιξαν παρά την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για απεργία, ακυρώνοντας στην πράξη την απεργοσπαστική ενέργεια των καταστηματαρχών.

Εξω από τα καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σταμάτησε η Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στα Γιάννενα, με συνθήματα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Το δικό τους παλμό στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Αρτα έδωσαν οι φτωχοί αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας με τρακτέρ στην πορεία που ξεκίνησε μετά τη συγκέντρωση.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε στην Πρέβεζα. Νωρίτερα το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνων στον Αγιο Θωμά, στο Μνημείο του Σταύρου Κάππα, κομμουνιστή που εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο Αγρίνιο. Ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη δολοφονία απεργών καπνεργατών, στην αιματοβαμμένη απεργία των 8.000 εργατών της πόλης, το 1926. Ετσι, η κινητοποίηση έληξε με κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της απεργίας του 1926, στο μνημείο της εργατικής τάξης της πόλης, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαζική ήταν η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα. Στη Λάρισα εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι και μαζί τους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι των σπουδών, πήραν μέρος στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στην πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Στο Βόλο, μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση, ενώ από νωρίς το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τρίτη μέρα έδωσαν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στο λιμάνι. Η πορεία σταμάτησε στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγ. Νικολάου όπου κατατέθηκε στεφάνι στο σημείο όπου στις 2 Ιούνη 1936 είχε χτυπηθεί η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του λαού από τις δυνάμεις καταστολής, με θύμα έναν εργάτη.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Καρδίτσα έγινε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αλμυρό, Σκόπελο, Σκιάθο.

Συγκέντρωση, παρά τη βροχή, έγινε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η πορεία που ξεκίνησε αμέσως μετά σταμάτησε έξω από το πολυκατάστημα «Jumbo», το οποίο κατέβασε ρολά μετά από παρέμβαση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο των δολοφονημένων απεργών λιμενεργατών.

Στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έγινε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρό του, ενώ το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, του ΜΑΣ, του Συλλόγου της ΟΓΕ αλλά και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ του νησιού. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Η διαδήλωση στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών Κωστή Χατζηγεωργίου, Χρήστου Χατζηγεωργίου και Στρατή Περγαλίδη, που δολοφονήθηκαν το 1947. Συγκέντρωση και εκδήλωση με μουσική και τραγούδια έγινε στη Ρόδο.


ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ