Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχειρεί προσαρμογές στην τακτική της...

...με σταθερά της τους στόχους του κεφαλαίου και το σχετικό διαγκωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» από την κυβέρνηση οδηγεί τη ΝΔ σε αναπροσαρμογή της τακτικής της

Eurokinissi

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» από την κυβέρνηση οδηγεί τη ΝΔ σε αναπροσαρμογή της τακτικής της
Με μια κάποια... αμηχανία φαίνεται να κινούνται τα στελέχη της ΝΔ στον απόηχο της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, μεταξύ της κυβέρνησης και των «εταίρων», καθώς και μπροστά στο διαφαινόμενο κλείσιμο της περιλάλητης πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Κι αυτό γιατί το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης» προτασσόταν και προτάσσεται ως βασική προτεραιότητα του εγχώριου κεφαλαίου - για τα συμφέροντα του οποίου διαγκωνίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου μια σειρά αστικά επιτελεία, παρά τις «γκρίνιες» τους προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, μιλούν για βελτίωση της «μεγάλης εικόνας», η ΝΔ μοιάζει να απολογείται προς το κεφάλαιο για την τακτική της να ζητά πρόωρες εκλογές. Απευθυνόμενη επισήμως στον πρωθυπουργό, η ΝΔ σημειώνει ότι «το αίτημα για εκλογές βασίζεται στη συνολικά θλιβερή κατάσταση που ο ίδιος έσυρε τη χώρα. Στην ανάγκη να φύγει η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Και από αυτό, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»...

Ωστόσο, την ίδια ώρα επιλέγει, πλέον, να εστιάσει σε ζητήματα όπως η κριτική σε πλευρές της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, όπως ότι πρόκειται για μια «βαριά συνθηκολόγηση των 12 δισ. ευρώ», ή στο ότι επιβάλλεται ένας «πρόσθετος ειδικός μηχανισμός επιπλέον μέτρων για την Ελλάδα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά προχτές ο Κυρ. Μητσοτάκης, ένας πρόσθετος μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας που δυσκολεύει επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου να κατοχυρώσει μια σχετική «ευελιξία» για την καλύτερη στήριξη των δικών του συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί «άνοιγμα προς την κοινωνία», ως απόδειξη ότι «αφουγκράζεται τα προβλήματά της» και «προτείνει λύσεις κόντρα στα αδιέξοδα που δημιουργεί λόγω ανικανότητας, ερασιτεχνισμών και ιδεοληψιών» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, απ' όπου δήλωσε: «Δυστυχώς, η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, έτσι όπως προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, είναι μια απόφαση που κινείται στην τελείως λάθος κατεύθυνση (...) Δεσμεύομαι, ως πρόεδρος της ΝΔ, ότι θα ενισχύσω, και πάλι, το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου».

Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ προγραμματίζει κι άλλες τέτοιες επισκέψεις, σε νοσοκομεία, υπηρεσίες του Δημοσίου, κ.ά., ενώ την επόμενη βδομάδα θα βρεθεί στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Ν. Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του «διεθνούς προφίλ» του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κινητικότητα και διεργασίες

Εμφαση δίνεται και στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές. Πεδίο που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό από τη ΝΔ για τη στήριξη μιας εικόνας επικράτησης και ενίσχυσής της, έναντι ενός ΣΥΡΙΖΑ που «φυλλορροεί στην κοινωνία». Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητοποίηση καταγράφεται από στελέχη της ΟΝΝΕΔ, την οποία ουσιαστικά διέλυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο συνέδριό της, με τις φοιτητικές εκλογές να θεωρούνται ως ευκαιρία για επιβεβαίωση της χρησιμότητάς τους και επάνοδο σε σημαντικά πόστα.

Στα εσωκομματικά έχει επίσης ενδιαφέρον η φημολογούμενη προσέγγιση μεταξύ του πρώην προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη και του πρώην γραμματέα Α. Παπαμιμίκου. Μέχρι πρότινος ήταν «στα μαχαίρια» μεταξύ τους, ενώ καθένας τους διατηρεί ψυχρές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τι αποτέλεσμα θα έχει μια ενδεχόμενη σύμπλευσή τους στο μέλλον, μένει να φανεί. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι πρόσφατα ο Α. Παπαμιμίκος πήρε αποστάσεις από το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για «εδώ και τώρα κάλπες». Ο δε Ευ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο άσκησε ουσιαστικά κριτική ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με το νόμισμα. Οπως επίσης ο Ευ. Μεϊμαράκης επιλέγει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», σε αντίθεση με τον «νεοφιλελευθερισμό», τον οποίο χρεώνουν στον Κυρ. Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ