Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία

Με τον υφυπουργό Ενέργειας της Αλβανίας, Ilir Bejtja, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή του γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου, Μ. Βερροιόπουλο και των διοικήσεων της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και των εγκαινίων του ΤΑΡ (θα περνά και από Αλβανία), που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Αλβανός αξιωματούχος «εστίασε στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, επισημαίνοντας αρχικά τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τις μεγάλες δυνατότητες που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στο έργο του TAP», ενώ ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε «τη θετική επίδραση του TAP στη συνεργασία των δύο κρατών και στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς». Τη συνάντηση απασχόλησαν και ευρύτερα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, με τον Ελληνα υπουργό να αναφέρεται στην τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η χώρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζοντας πως οι ΑΠΕ «έχουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χτες ο Π. Σκουρλέτης στο Reuters, η αζέρικη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR συνεχίζει να αναζητά επενδυτή για την απόκτηση του 17% του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η ΕΕ, δηλαδή να μην αποκτήσουν οι Αζέροι το 66%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία, αλλά κάτω του 50%. Επίσης, αναφέρθηκε και στο σχεδιαζόμενο ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου αλλά και στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, έργα που συνδέονται με τον ΤΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ