Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραμένουν χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι

Αρχισαν από χτες οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε μειωμένους ρυθμούς. Μετά τις μηδενικές ροές των προηγούμενων ημερών, άλλοι 139 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε τρεις περιπτώσεις σε Χίο (79), Σάμο (49) και Κω (11). Την ίδια ώρα, σε 1.987 ανέρχονταν οι πρόσφυγες που παραμένουν στην πύλη Ε1 και στην Πέτρινη Αποθήκη του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρησή τους. Πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χτες το πρωί σε όλη την Επικράτεια βρίσκονταν 54.542 πρόσφυγες.

Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των νησιών, ζουν σήμερα 8.529 άτομα, και συγκεκριμένα 4.287 στη Λέσβο, 2.332 στη Χίο και 1.117 στη Σάμο. Περίπου 2.000 μένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, καθώς ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Στη Σάμο, σε ανοικτές δομές, εκτός hot spot, ζουν 167 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν τις 20/3. Τέλος, στη Λέσβο σε ανοικτές δομές στην περιοχή του Μανταμάδου ζουν 452 πρόσφυγες - μέλη ευάλωτων ομάδων και 74 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Εξάλλου, χτες, 271 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά στον Ελαιώνα. Ετσι, στο λιμάνι παραμένουν 1.716 άνθρωποι.

Εξάλλου, απ' όταν έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες, έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Διακινητές που δρουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ, προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία. Τα ραντεβού δίνονται σε ξενοδοχείο, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που ανεβαίνει προς τα Σκόπια, όπου ένα μικρό χωριό από σκηνές έχει εγκατασταθεί σε πάρκινγκ. Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα από το ελληνικό χωριό Χαμηλό, πέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, με κατεύθυνση το Μόιν, ένα φτωχό προάστιο της πόλης Γευγελή της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, στον οποίο εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, κλείνει τα σύνορα για τους ξεριζωμένους και ανοίγει τις διαδικασίες για απελάσεις προσφύγων στη γειτονική χώρα και μέσω αυτής στις χώρες καταγωγής τους. «Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει έως τώρα, για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε ο Πίτερ Σάδερλαντ και έκανε λόγο για τη διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργού ρόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ