Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυθαιρεσίες και προβλήματα στο Σικιαρίδειο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα του ειδικού σχολείου

Τα προβλήματα του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, ενός από τα ελάχιστα ειδικά σχολεία που ασχολούνται με την επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών με νοητική υστέρηση, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, που απευθύνεται στους υπουργούς: Υγείας και Πρόνοιας, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Εργασίας.

Το ίδρυμα λειτουργεί από το 1972 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του Ν. 1111), ύστερα από δωρεά της οικογένειας Σικιαρίδη. Το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται 100% με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από το ελληνικό δημόσιο (υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Νομαρχία, κοινοτικά προγράμματα, Ασφαλιστικά Ταμεία κτλ.). Στα εργαστήριά του εκπαιδεύονται περίπου 110 παιδιά κάθε σχολική χρονιά.

Η εκπαίδευση των μαθητών στα εργαστήρια του Ιδρύματος διαρκεί το λιγότερο πέντε χρόνια. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «δεν τους παρέχεται κανένα πτυχίο φοίτησης γι' αυτήν τους την εκπαίδευση, πράγμα που, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής αποκατάστασης από την πλευρά του δημοσίου, έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ένταξή τους στην παραγωγή».

Το Ιδρυμα διοικείται από τους απογόνους της οικογένειας Σικιαρίδη, κι όπως καταγγέλλεται στην Ερώτηση, μέσω του προέδρου, ελέγχουν την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, διοικούν κατά αυθαίρετο και ανεξέλεγκτο τρόπο, ενώ οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου στο ΔΣ αρκούνται σε ένα διακοσμητικό ρόλο.

Και όμως παρ' όλο που έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες (από το Σύλλογο Εργαζομένων του Ιδρύματος, τη Νομαρχία Αθηνών, την Επιθεώρηση Εργασίας) για αυθαιρεσίες της διοίκησης και αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από το εποπτεύον υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ή άλλη δημόσια αρχή, ούτε πραγματοποιήθηκε κανένας σχετικός έλεγχος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρονται στην Ερώτηση του ΚΚΕ για τα παραπάνω είναι:

  • Η αυθαίρετη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο, στέρηση προσαύξησης του μισθού που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα Ιδρύματα και δίωξη συνδικαλιστών, στα οποία προχώρησε μονομερώς η διοίκηση του Σικιαρίδειου από το Μάρτιο του 2001.
  • Απαράδεκτη καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν από το σεισμό του 1999, ώστε άτομα με ειδικές ανάγκες εκπαιδεύονται και εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν τη δημοσιοποίηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος και ερωτούν, γιατί και με ευθύνη ποιων καθυστερεί η αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές;

Ζητούν να μάθουν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και γιατί ως τώρα δεν έχουν γίνει έλεγχοι για την οικονομική διαχείριση και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του Σικιαρίδειου Ιδρύματος σε βάρος των εργαζομένων και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι και να αποκατασταθούν όλα τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις σωματείων για την καταβολή της μισθοδοσίας (2020-05-15 00:00:00.0)
Καταγγελία για το «Σικιαρίδειο Ιδρυμα» (2016-10-25 00:00:00.0)
Απεργία και κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας (2012-10-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-08-01 00:00:00.0)
Σήμερα στην τηλεόραση του «902» (2001-08-10 00:00:00.0)
Λειτουργία σε «κίτρινο» κτίριο (2000-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ