Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»
Στη μάχη της απεργίας διακινήθηκε χέρι με χέρι

Το πρωτοσέλιδο του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Το πρωτοσέλιδο του απεργιακού «Ριζοσπάστη»
Δυνατό όπλο στη μάχη της ενημέρωσης, της αποκάλυψης των κυβερνητικών σχεδιασμών και του ταξικού αντιλαϊκού χαρακτήρα τους, αλλά και στη μάχη για την οργάνωση της μεγάλης τριήμερης απεργιακής μάχης αποδείχθηκε ο «Ριζοσπάστης» και ειδικά το απεργιακό φύλλο που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο.

Το μήνυμα του εργατικού - λαϊκού ξεσηκωμού έφτασε σε χιλιάδες εργαζόμενους από το ίδιο το περιεχόμενο της έκδοσης, αλλά και από το γεγονός ότι η εφημερίδα του ΚΚΕ διακινήθηκε χέρι με χέρι από τις Κομματικές Οργανώσεις. Ο τρόπος που διακινήθηκε ο «Ριζοσπάστης» αποτέλεσε άλλη μια μάχη για να ακυρωθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού απεργοσπασίας από την εργοδοσία των μεγαλοεκδοτών - Πρακτορείων Τύπου. Γι' αυτό και μετά την απεργία, η στάση της εφημερίδας μας χαιρετίστηκε από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου.

Στην Αττική, από το πρωί του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος βρέθηκαν στα γραφεία των Οργανώσεων για να παραλάβουν την εφημερίδα και να «εξορμήσουν» σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Σε λαϊκές αγορές, στο δρόμο, πόρτα - πόρτα, έξω από χώρους δουλειάς και άνθρωπο τον άνθρωπο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αναγκαία απάντηση που έπρεπε να δώσει η εργατική τάξη και ο λαός στα μέτρα που αιφνιδιαστικά έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με σκοπό να υπονομεύσει την απεργιακή μάχη. Η διακίνηση του απεργιακού φύλλου συνεχίστηκε και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα το απόγευμα του Σαββάτου, το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής.

Θετικά στοιχεία που δείχνουν τα περιθώρια βελτίωσης της διακίνησης

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Ο αριθμός των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έφτασε και, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασε την αντίστοιχη κυκλοφορία των κυριακάτικων εκδόσεων του «Ριζοσπάστη», που γίνεται και μέσω περιπτέρων. Αν δείχνει κάτι αυτή η μάχη που έδωσαν οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι ότι ο κύριος δίαυλος διακίνησης της εφημερίδας είναι τα μέλη και οι οπαδοί μας, η ζωντανή και προσωπική συζήτηση με τον εργατόκοσμο σε τόπους δουλειάς και συνοικίες.

Σχεδόν 200 φύλλα περισσότερα από τις προηγούμενες Κυριακές διακίνησε η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου. Η εξόρμηση περιλάμβανε τη λαϊκή αγορά της Γκράβας και άλλες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Τις δυνατότητες για την άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» δείχνει και η προσπάθεια της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, που διακίνησε περίπου 100 φύλλα περισσότερα από το συνηθισμένο. Συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς, όπως στον Ομιλο ΟΤΕ και στην «Teleperformance», καλώντας τους συναδέλφους τους να δώσουν το «παρών» στα απεργιακά συλλαλητήρια. Η εξόρμηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε από τις Οργανώσεις των Εμποροϋπαλλήλων, με εξορμήσεις σε μεγάλα καταστήματα όπως το «Attica», το «Mall» καθώς και σε σούπερ μάρκετ, που δίνοντας τη μάχη για να έχει επιτυχία η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αξιοποίησαν το περιεχόμενο της εφημερίδας και συζήτησαν με βάση την ύλη της.

Μέλη του Κόμματος στα γραφεία της Νίκαιας, με τον απεργιακό «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Μέλη του Κόμματος στα γραφεία της Νίκαιας, με τον απεργιακό «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Η μάχη της ενημέρωσης για τους εργατικούς αγώνες, που έσπασαν την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό περιεχόμενο του νόμου - λαιμητόμου, την προσπάθειά τους να το περάσουν χωρίς εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις, δείχνει τις δυνατότητες και τα αναξιοποίητα περιθώρια για τη βελτίωση της διακίνησης της εφημερίδας του Κόμματος. Δείχνει ότι σε συνθήκες έντασης της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που συνδυάζεται με ψέματα, καλλιέργεια αυταπατών, αντικομμουνισμό και πίεση για συμβιβασμό, μπορεί και πρέπει να ανέβει κατακόρυφα η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», του πιο κρίσιμου μέσου για τη θωράκιση των κομματικών δυνάμεων.


Εξόρμηση στον Κορυδαλλό, για να διακινηθεί χέρι με χέρι η εφημερίδα
Εξόρμηση στον Κορυδαλλό, για να διακινηθεί χέρι με χέρι η εφημερίδα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ