Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προς ολοκλήρωση η «αξιολόγηση», «πακετάρουν» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Το νέο πακέτο με τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα αμπαλάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ προχωρούν οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενόψει και των αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη.

«Στο επόμενο Γιούρογκρουπ θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «επεξεργασίες» συνεχίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες στο επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη. Η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ, ενώ επιφυλάξεις για το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Ντ. Μράμορ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ευρωζώνης:

  • Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement), ούτως ώστε στο Γιούρογκρουπ να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης από το δάνειο της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση, σε συνδυασμό βέβαια με την αντιλαϊκή συμφωνία, προϋποθέτει την έγκριση από 5 Κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, ανάμεσα σε αυτά και το γερμανικό.
  • Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επισημαίνεται πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δουλεύουν με βάση αυτήν την προοπτική. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το να συνάψει το ΔΝΤ νέο «πρόγραμμα» (μνημόνιο) με το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
  • Δυσκολίες σε «πολιτικό επίπεδο» εντοπίζονται, σε αυτήν τη φάση, σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς κρατικού χρέους προς το ΔΝΤ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
  • Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις αγορές, πριν από το 2018, αναφέρεται η δυνατότητα «δοκιμής» με έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας και αξίας, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο ακριβώς είχε γίνει με «επιτυχία» και το 2014.

Την ίδια ώρα, «η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές διατάξεις (μειώσεις προστίμων, φορολογικοί συντελεστές κ.ά.) βρίσκονται υπό συζήτηση με το κουαρτέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η δυνατότητα άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, για κεφάλαια που πρωτοεισέρχονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αντίστοιχα με το καθεστώς που υπήρχε στην Κύπρο.

Στο επίκεντρο το δημοψήφισμα στη Βρετανία

«Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ενόψει βέβαια του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι «το Σίτι (του Λονδίνου) είναι μια σημαντική οικονομική δύναμη», λέγοντας ότι απομένει να δούμε τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο «Brexit».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Τζ. Φέρμαν, μιλώντας στη «Handelsblatt» τόνισε: «Οι συνέπειες ενός "Brexit" μπορεί να είναι μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Είναι όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες, τόσο για τους Βρετανούς, όσο και για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνοντας πως «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αβεβαιότητα κατά την περίοδο αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ