Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνες σύγκρουσης για να ανατρέψουμε τις πολιτικές των «8»

Συνέντευξη Τύπου της αποστολής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στη Γένοβα

Την εκτίμηση ότι η μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Γένοβα δίνει τη δυνατότητα για πιο μεγάλη ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της λαϊκής πάλης σε εθνικό επίπεδο, εξέφρασαν τα μέλη της αποστολής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες. Επίσης, σημείωσαν πως «όσο έντονα κανείς διαμαρτύρεται για το G8, άλλο τόσο πρέπει να αντιπαλεύει τις πολιτικές του, που προωθούν οι διάφορες κυβερνήσεις και σε εθνικό επίπεδο». Γι' αυτό χαρακτήρισαν τουλάχιστον υποκριτική τη στάση ορισμένων δυνάμεων που ενώ συμμετείχαν ή πρωτοστάτησαν στη διαδήλωση της Γένοβας, την ίδια ώρα στη χώρα τους, είναι φορείς της πολιτικής του G8 ή τη στηρίζουν με διάφορους τρόπους.

Επικεφαλής της αποστολής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εξήγησε πως οι κομμουνιστές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, προσπάθησαν μέσα από τα συνθήματα, το ξενόγλωσσο έντυπο υλικό που μοίρασαν, τις συνεντεύξεις και τις άλλες παρεμβάσεις που είχε η αντιπροσωπεία τους στα γεγονότα, να καταδείξουν ότι αυτό που απαιτείται «είναι η ανάπτυξη αγώνων σύγκρουσης, αγώνων σε αντιμονοπωλιακή αντι-ιμπεριαλιστική κατεύθυνση με στόχο όχι μόνο να φρενάρουμε τις πολιτικές του G 8, αλλά να τις ανατρέψουμε».

Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται, ώστε το ανερχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα να καταστεί αδύναμο. Ομως παράλληλα διαβεβαίωσε πως στη διάρκεια των τριήμερων διαδηλώσεων, ήταν φανερή η επικράτηση των αντικαπιταλιστικών συνθημάτων. Και πρόσθεσε πως «αυτό το παγκόσμιο κίνημα, χωρίς να καταργήσει τη διαφορετικότητα στα ρεύματα, πρέπει να έχει καθαρό ότι το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στη σημερινή του φάση, δεν εξανθρωπίζεται. Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως λένε, κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης, όταν αποκτήσει εθνικά «πόδια», όταν αμφισβητήσει συνολικά τα κεφάλαια και τα κέρδη και τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις, αντί να περιορίζεται να επιδιώκει λίγα ψίχουλα για τους λαούς».

Στην ψευδεπίγραφη δημοκρατικότητα της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Μ. Σπυριδάκης Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣΘ και πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας: «γίναμε δεκτοί ως πολιορκημένοι». Επίσης κατήγγειλε πως «παρούσα στην οργάνωση της καταστολής ήταν και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί έχει συμφωνήσει να δημιουργηθεί αυτός ο κατασταλτικός μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ, γιατί πρόσφατα στο συμβούλιο Υπουργών Δημόσιας Τάξης όλοι από κοινού πήραν την απόφαση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων σε βάρος των διαδηλωτών στη Γένοβα, όπως και γιατί συμμετείχαν στο συντονισμό στην Ιταλία και Ελληνες ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγνώριση που εκφράστηκε πολύμορφα στη συνεισφορά των Ελλήνων κομμουνιστών στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Για τη μαζική συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας και ιδιαίτερα των μελών της ΚΝΕ, μίλησε ο Π. Κουρμούλης μέλος ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως αποτέλεσε συνέχεια της συμμετοχής της και της πρωτοπόρας παρέμβασής της στην ανάπτυξη των μεγάλων αγώνων που ξεδιπλώθηκαν στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαντώντας σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003 στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: ««Ως τότε θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο του αγώνα και βεβαίως δε θα την αφήσουμε αναπάντητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ