Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρωική συμμετοχή Ελλήνων ΑμΕΑ

Ξεχωριστή παρουσία, ανάμεσα στα ποτάμια των διαδηλωτών που διαδήλωσαν στη Γένοβα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, μια ομάδα Ελλήνων με ειδικές ανάγκες. Υπερνικώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες, αρνούμενοι να καμφθούν από το κλίμα τρομοκρατίας και παντοδυναμίας που καλλιέργησαν οι δυνάμεις καταστολής, χέρι χέρι με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη που βρέθηκαν εκεί, οι συνάνθρωποί μας με Ειδικές Ανάγκες διαδήλωσαν για ένα μέλλον για τους λαούς που δε θα χτίζεται στους σιδερόφραχτους πύργους των ισχυρών.

Την εμπειρία τους από αυτή τη συμμετοχή περιέγραψαν στο «Ρ» οι Μάριος Καμακάρης και Χάρης Χουρδάκης, στελέχη της ΕΣΚ ΑμΕΑ, αλλά και ο Σπύρος Καλόγηρος, επίσης στέλεχος της ΕΣΚ ΑμΕΑ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών.

«Γνωρίζοντας από πριν για την κινητοποίηση στη Γένοβα έγκαιρα καλέσαμε τα ΑμΕΑ, δεδομένου και των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της αναπηρίας τους, να συμμετέχουν. Από τη συμμετοχή μας αποκομίσαμε μια πείρα πρωτόγνωρη, αυτή της διεθνούς κινητοποίησης. Τα ΑμΕΑ είναι οι πρώτοι που θίγονται από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση. Τα πρώτα θύματα της ανεργίας, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, απ' τα πρώτα θύματα στο βωμό της δήθεν ελεύθερης αγοράς και του κέρδους. Αρα έχουμε κάθε συμφέρον στο να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική που δεν εκφράζεται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά εκφράζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο με τους "G8"», επισήμανε στο «Ρ» ο Μ. Καμακάρης.


Ξεχωρίζοντας κάποιες ιδιαίτερες στιγμές από τη διαδήλωση, ο Μ. Καμακάρης μίλησε τόσο για τη μεγάλη μαζικότητα της διαδήλωσης όσο και για την αίσθηση που του δημιούργησε το γεγονός ότι «υπήρχαν στη διαδήλωση και άλλα ΑμΕΑ, παρά την ασφυκτική πίεση, τις δυσκολίες και την τρομοκρατία που ήταν ορατή, από τις ιταλικές αρχές». «Πάντως, στο μπλοκ του ΚΚΕ που ήμασταν δε νιώσαμε ούτε στιγμή ότι απειλούμασταν», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια των συντρόφων».

Ενα ακόμα στιγμιότυπο: «Ο κόσμος της Γένοβας που στην αρχή ήταν κλεισμένος πίσω από τα παράθυρα και τα μισάνοιχτα παντζούρια, αλλά στο τέλος προσπαθούσε να μας συμπαρασταθεί από τα μπαλκόνια, είτε δίνοντας μας νερό, είτε φωνάζοντας μαζί μας».

«Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Γένοβας ήταν συνέχεια του αγώνα που κάνει η ΕΣΚ - ΑμΕΑ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην ίδια μας τη χώρα. Οι ανάπηροι στη χώρα μας αντιπαλεύουν τις αναδιαρθρώσεις, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Για να είμαστε συνεπείς με αυτό τον αγώνα, δεν μπορούσαμε παρά να είμαστε και σε διεθνιστικό επίπεδο στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στους G8, που είναι η ατμομηχανή της Νέας Τάξης Πραγμάτων», δίνει τη δική του απάντηση ο Χ. Χουρδάκης.

Η εμπειρία από τη συμμετοχή πολύτιμη: «Οι ανάπηροι της χώρας μας ζήσαμε με τη συμμετοχή σε αυτή την κινητοποίηση, τη συντροφικότητα που αναπτύσσεται μέσα στον αγώνα και τη γνήσια αλληλοαποδοχή, που μπορεί να υπάρξει μόνο ανάμεσα σε συναγωνιστές για ένα καλύτερο αύριο. Αυτός είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση των ΑμΕΑ, την ένταξη και την αλληλοαποδοχή. Οσες δυσκολίες και αν είχε αυτή η αποστολή, παίρναμε δύναμη πρώτα απ' όλα από τη δύναμη των παλιότερων συναγωνιστών, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τους νεολαίους των 80 και 90 χρονών, που ρευματοδότησαν με την παρουσία τους και αυτό το αγωνιστικό μετερίζι του λαϊκού κινήματος της χώρας μας».

«Οι παραπληγικοί που τους θέλουν στα σπίτια τους αμέτοχους, δεν έμειναν στο σπίτι τους. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που έδωσε η συμμετοχή μας στον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο Σπ. Καλόγηρος.

«Η συμμετοχή μας στη σύνοδο του G8 στη Γένοβα, κατέληξε, είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Μαζί με όλους τους φορείς και ομάδες αντίδρασης απ' όλο τον πλανήτη υψώσαμε φωνή αντίστασης στους ισχυρούς που συνεδριάζουν για τους λαούς, χωρίς τους λαούς. Με τη συμμετοχή μας προσπαθήσαμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στον αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και αποκομίσαμε μια νέα εμπειρία για νέους αγώνες, νέες μάχες που έχουμε να δώσουμε, ενωμένα, οι λαοί και οι εργαζόμενοι για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στον πλανήτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη «χορεύει» στο ρυθμό της Γένοβας (2001-07-26 00:00:00.0)
Αόριστα ευχολόγια (2001-07-24 00:00:00.0)
Πλατιά συμμετοχή μαζικών φορέων (2001-07-18 00:00:00.0)
Κόντρα στην «ιερή συμμαχία» (2001-07-08 00:00:00.0)
Εκλογές για αντιπροσώπους στη Συνομοπονδία (2000-01-01 00:00:00.0)
Εκλογές παραπληγικών το Σαββατοκύριακο (1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ