Σάββατο 14 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία απομάκρυνε, το απόγευμα της Πέμπτης, διαδηλωτές από την πλατεία του δημαρχείου της Ρώμης, κάνοντας χρήση πυροσβεστικών αντλιών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το χρόνιο πρόβλημα των εξώσεων και τα ακριβά ενοίκια και προσπάθησαν να πλησιάσουν στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το συνδικάτο μετάλλου της Γερμανίας (IG Metall), ένα δυνατό εργαλείο της ταξικής συνεργασίας, κατέληξε σε συμφωνία για τους μισθούς των 700.000 εργατών στη μεταλλουργία και τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Αρχικά ζήτησαν 5% αυξήσεις, η αντιπρόταση της εργοδοσίας ήταν 2,1% για δύο χρόνια και τελικά συμφωνήθηκε συμβιβαστικά 2,8% έως τον Ιούλη και μετά τον Απρίλη του 2017 2%. Η συμφωνία αναμένεται να επεκταθεί και σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας 3,8 εκατ. εργαζόμενους σε μεγάλα μονοπώλια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο ενέκρινε χτες τη συλλογική προσφυγή κατά 30 μεταλλευτικών εταιρειών χιλιάδων χρυσωρύχων εργατών και των οικογενειών τους, που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση και διεκδικούν αποζημιώσεις. Μεταξύ των παραπάνω εταιρειών είναι μονοπώλια όπως οι εταιρείες «Harmony Gold», «Anglogold Ashanti», «Gold Fields Ltd» και «Anglo American».

ΝΑΣΒΙΛ.-- Νέο κρούσμα από την παρουσία και δράση αστυνομικών στα σχολεία προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ. Αστυνομικός στο Τενεσί των ΗΠΑ προσπάθησε χτες να εμποδίσει τις συλλήψεις εννιάχρονων μαθητών δημοτικού σχολείου στο Νάσβιλ, αλλά οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοί του αρνήθηκαν, επιμένοντας πως έπρεπε να βάλουν χειροπέδες σε τουλάχιστον δύο παιδιά και να τα οδηγήσουν σε αναμορφωτήριο μέχρι το τέλος του σχολικού ωραρίου για «συμμόρφωση».

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ξανατέθηκε χτες το πρωί σε διαδικτυακή δημοπρασία το όπλο του 32χρονου ισπανόφωνου Αμερικανού «εθελοντή» φύλακα Τζορτζ Ζίμερμαν, που το 2012 δολοφόνησε εν ψυχρώ 17χρονο άοπλο Αφροαμερικανό επειδή του φάνηκε «ύποπτος» σε γειτονιά της Φλόριντα. Το όπλο του, τύπου Κελ-Τec PF-9, υποτίθεται πως πωλήθηκε έναντι 25.000.000 δολαρίων, ωστόσο η πληροφορία που ανήρτησε η ιστοσελίδα δημοπρασιών «GunBroker.com», δεν στάθηκε εφικτό να διασταυρωθεί από άλλη πλευρά.

ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ.-- Τουλάχιστον 334.000 λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 145 χλμ. από τις ακτές της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, πιθανώς από διαρροή υποθαλάσσιου αγωγού της πετρελαϊκής εταιρείας Shell. Η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στη θαλάσσια περιοχή διαπιστώθηκε από ελικόπτερα του στρατού λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για την πηγή προέλευσή της, καθώς στην περιοχή δεν γίνονταν γεωτρήσεις.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Την απομάκρυνση 9.000 κατοίκων από τις εστίες τους διέταξαν χτες οι ισπανικές αρχές, καθώς μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε χωματερή εξαπλωνόταν ραγδαία, στην πόλη Σεσένα, 30 χλμ. περίπου από τη Μαδρίτη. Η φωτιά άρχισε τα ξημερώματα και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για εμπρησμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ