Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφωνεί με την κυβέρνηση στον τρόπο που θα τσακίσουν το λαό

Φανερά «στριμωγμένη» η ΝΔ, αφού βλέπει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να της «κλέβει την μπουκιά από το στόμα» σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου (π.χ. ολοκλήρωση πρώτης «αξιολόγησης»), προσπαθεί να προσαρμόσει την τακτική και τη ρητορεία της στις συνθήκες που διαμορφώνουν τα ...«νέα δεδομένα».

Η κριτική που ασκεί στο «μείγμα» διαχείρισης της κυβέρνησης, η αποδόμηση των κυβερνητικών πανηγυρισμών που επιχειρεί για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», η παρουσίαση των δικών της προτάσεων ως πιο προωθημένων όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όλα αυτά «περιτυλιγμένα» με φιλολαϊκό μανδύα, όπως άλλωστε δείχνουν οι τελευταίες εμφανίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε Δημοτικό Σχολείο της Αργυρούπολης και στο Περιστέρι, είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει για να κερδίσει τα εύσημα του κεφαλαίου.

Επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι σταθερός πόλος, βασικό στήριγμα του συστήματος και ότι διαθέτει όλα τα προσόντα να αναλάβει καθήκοντα διακυβέρνησης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο από τα αστικά επιτελεία. Αλλωστε, δεν χαρακτηρίζει τυχαία την κυβέρνηση «ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία».

Η ...κλάψα της ΝΔ για τους «ανθρώπους του μόχθου» και οι ...μύθοι

Ενδεικτική του ...αφηγήματος της ΝΔ ήταν η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη από το Περιστέρι. Τα «έβαλε» με την κυβερνητική πολιτική εκτιμώντας ότι «όπως δρομολογείται με τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν στη Βουλή, θα έχει τελικά ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Θα βουλιάξει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και θα υπονομεύσει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για την ανάκαμψή της», για να προσθέσει: «Εμείς, ως ΝΔ, έχουμε ένα χρέος: Να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, οι οποίοι βάλλονται περισσότερο από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και να αποδείξουμε στην πράξη ότι η δήθεν κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι απλά ένας μύθος».

Τόσο η εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Περιστέρι, δηλαδή σε μία περιοχή όπου κατοικούν, βασικά, εργατικά και λαϊκά στρώματα - ανάλογες εμφανίσεις θα γίνουν και τις επόμενες μέρες - όσο και η δήλωση αυτή προδιέγραψαν επί της ουσίας το παραμύθι που θα προβάλει η ΝΔ το επόμενο διάστημα. Κατακρίνει την κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «αναβάπτισης» της ΝΔ στα μάτια του λαού, ως... κόμματος που νοιάζεται για το λαό!

Είναι προφανές ότι επί της ουσίας η ΝΔ χρησιμοποιεί το γνωστό παραμύθι του «μικρότερου κακού», που κάθε φορά οδηγεί το λαό από το κακό στο χειρότερο. Ενώ είναι τεράστιο θράσος και πρόκληση η προσπάθειά της όχι μόνο να συσκοτίσει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι άξιος συνεχιστής της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, ότι η ίδια έχει πολυετή πείρα στο σφαγιασμό του λαού. Προσπαθεί να χρεώσει αποκλειστικά στην κυβέρνηση την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε εξέλιξη και να «διαγράψει από τη μνήμη» ότι από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, στη βάση του οποίου νομοθετούνται πακέτα μέτρων που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή (πλήρης διάλυση Κοινωνικής Ασφάλισης, φοροληστεία του λαού, συμπληρωματικό μνημόνιο, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.).

Και τα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ προσπαθεί να δείξει φιλολαϊκό «προφίλ», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία που προωθεί και τα μέτρα που φέρνει δεν εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και εδώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του τη βδομάδα που πέρασε: «Η κυβέρνηση υπογράφει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, που δεν θα ήταν απαραίτητα, αν δεν είχε συντελεστεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας τους τελευταίους 15 μήνες. Και τώρα προσπαθεί να τα "μπαλώσει" με τα επώδυνα και άδικα μέτρα στο Ασφαλιστικό, αλλά και με ένα βουνό φόρους». Είπε ακόμα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις επενδύσεις. Αλλεργία στην επιχειρηματικότητα. Αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα».

Απαίτησε «εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους. Και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει». Και: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση, η οποία υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει επενδύσεις. Διότι διακατέχεται συνολικά από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο "επιχειρείν" και στην υγιή επιχειρηματικότητα», όπου θέσεις εργασίας εννοούνται αυτές χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, θέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Αλλωστε, η σημερινή εργασιακή ζούγκλα που διατηρεί και θα ενισχύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώτα απ' όλα έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι.

Ομολόγησε δε για τον «κόφτη» ότι «πάντα υπήρχε, ωστόσο το θέμα είναι από πού θα γίνουν οι περικοπές, και αν θα κοπούν σπατάλες», δείχνοντας ακόμα πιο καθαρά ότι προσπαθεί να κερδίσει την κυβέρνηση στο πεδίο της διαχείρισης.

Βέβαια, «προσέλκυση επενδύσεων» για τη ΝΔ και «απελευθέρωση των δυνάμεων του υγιούς "επιχειρείν"» σημαίνει πιο γρήγορη εφαρμογή του μνημονίου, παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σκληρότερα αντεργατικά μέτρα (βλέπε προτάσεις π.χ. για το Ασφαλιστικό), ακόμα περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καμία αυταπάτη για τους εργαζόμενους και το λαό

Είναι οφθαλμοφανές, όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να αποπροσανατολίσει, ότι βρίσκεται στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση. Δουλεύουν ο καθένας, παρά τις επιμέρους διαφορές, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τσακίζοντας το λαό, είναι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και μπορεί να συμπράξουν, αν και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Η δήλωση μεσοβδόμαδα του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Το αποδείξαμε πέρυσι το καλοκαίρι», όταν δηλαδή ψήφιζε η ΝΔ μαζί με τους υπόλοιπους το 3ο μνημόνιο, «το αποδείξαμε μεταγενέστερα με το μεταναστευτικό - προσφυγικό», όταν συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ΕΕ. «Θα το αποδείξουμε και σε μέλλοντα χρόνο, όταν έρθουν ορθές ρυθμίσεις από αυτές που θα αποφασιστούν στο νέο, 4ο μνημόνιο, για παράδειγμα σε πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Αρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξει υπευθυνότητα»...


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ