Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κονταροχτυπιούνται» για τα προτάγματα του κεφαλαίου

Διαγκωνίζονται για το ποιο μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης υπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ώρα που όλες οι παραλλαγές τσακίζουν εξίσου το λαό

Νέος αποπροσανατολιστικός για το λαό καβγάς ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το ποιο μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης είναι αποτελεσματικότερο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Αποδεικνύοντας ότι η επίτευξη του κοινού τους στόχου προϋποθέτει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, την ώρα που στη Βουλή ψηφίζονται αλλεπάλληλα μέτρα που φορτώνουν νέα βάρη στο λαό, κυβέρνηση και ΝΔ κονταροχτυπιούνται για την επίδραση της πολιτικής τους στην «επιχειρηματικότητα» και την καπιταλιστική ανάπτυξη...

Το νέο γύρο αντιπαράθεσης άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος. Αναφερόμενος σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, στην «Καθημερινή», ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να βασιστεί περισσότερο στην αύξηση των φόρων παρά στη «μείωση δαπανών», δήλωσε: «Τώρα πια το γνωρίζουν όλοι. (...) Οι αβάσταχτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που θα επιπέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά της χώρας καθώς και στην εθνική οικονομία, είναι συνειδητή επιλογή και απόφαση των κυρίων Τσίπρα - Καμμένου. Δεν τους το επέβαλε κανείς. Δυναμιτίζουν, έτσι, κάθε προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιλέγουν αυτό που γνωρίζουν. Τη διαιώνιση και την ανακατανομή μιζέριας. Και όχι αυτό που δεν πιστεύουν και δεν ξέρουν. Δηλαδή, την ανάπτυξη, την παραγωγή πλούτου και θέσεων εργασίας (...) Αυτές είναι οι δραματικές συνέπειες όταν η ιδεοληψία συναντά και συνεργάζεται με την ανικανότητα».

Με σημείωμά του, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε, λέγοντας: «Η υποκρισία και η κουτοπονηριά της ΝΔ δεν έχουν όρια. Αυτοί που σκίζουν τα ιμάτιά τους για τη συμφωνία, γιατί δεν λένε ανοιχτά την δική τους πρόταση; Γιατί δεν λένε στο λαό ότι είναι υπέρ της περικοπής μισθών και συντάξεων - μετά από 11 συνεχόμενες που κατάφεραν με την δική τους διαπραγμάτευση; Γιατί δεν μας εξηγούν την ευθυγράμμισή τους με τις πιο υφεσιακές και κοινωνικά καταστροφικές προτάσεις του ΔΝΤ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τι κατάφεραν για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, με την απώλεια 25% του ΑΕΠ που πέτυχαν το διάστημα 2010 - 2014;».

Την ίδια ώρα, βέβαια, που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «κονταροχτυπιούνται» για το ποιο μείγμα στηρίζει και ποιο δυναμιτίζει «προοπτικές ανάπτυξης» του κεφαλαίου, συσκοτίζουν και οι δυο τους το γεγονός ότι όλα τα μείγματα της αστικής διαχείρισης γονατίζουν εξίσου το λαό. Με όποια αναλογία κι αν συνδυαστούν π.χ. η «μείωση δαπανών» (το παραπέρα τσάκισμα δηλαδή όποιων κρατικών κονδυλίων έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών) και η «αύξηση των φόρων» (η απογείωση δηλαδή της αντιλαϊκής φοροληστείας, με την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, τους νέους έμμεσους φόρους κ.ο.κ.), ο λογαριασμός καταλήγει και πάλι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια συνέντευξη που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται κριτικός απέναντι στην έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην αύξηση των φόρων, σπεύδει να της δώσει συγχαρητήρια γιατί «έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης»...

Εγγυήσεις κερδών στο κεφάλαιο από τον πρωθυπουργό

Με το βλέμμα στραμμένο στο εγχώριο κεφάλαιο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προαναγγέλλει «επιστροφή στις αγορές» το 2017, εφόσον η κυβέρνηση πετύχει όσα επιδιώκει για το κρατικό χρέος.

«Μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος (...) Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια....», υποστηρίζει, παραπέμποντας σε νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, αφού για το λαό τα μνημόνια διαρκείας είναι δεδομένα και με τη «βούλα» του αυτόματου «κόφτη» πλέον, την οποία μάλιστα προσπαθεί να παρουσιάσει σαν «εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης».

Αλλωστε, αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο «κόφτης» να δράσει επί μισθών και συντάξεων, αρκούμενος να δηλώσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο». Καλλιεργώντας, δε, αυταπάτες στο λαό ισχυρίζεται ακόμα ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες»...

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ακόμα το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, παραθέτει τα νέα προνόμια που του παρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως είναι ο «σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγή έως 20% ετησίως, 10 εκατ. για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων (...) στα σχέδιά μας είναι η αξιοποίηση παλαιών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η πλήρης εκμετάλλευση του πακέτου Γιούνκερ (...) για τη χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων» κ.ά.

Σπεύδει, βεβαίως, να «καρφώσει» τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, λέγοντας ότι θα έπρεπε να συναινέσουν στο θέμα του κρατικού χρέους. «Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση όχι μόνο δεν έθεσαν καμία αντιπρόταση στο τραπέζι, αλλά παρακαλούσαν τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση (...) πώς να συνεννοηθείς με τέτοια ανεύθυνη αντιπολίτευση;», δήλωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός βάζει στην ημερήσια διάταξη τον ανασχηματισμό, παραπέμποντάς τον για μετά την «αξιολόγηση». Παραδέχεται ότι θα επιδιώξει να συμπεριλάβει παράγοντες του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, αναφέροντας πως «ο χώρος μας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις διευρύνσεις (...) υπάρχουν πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ιστορικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχουν συμβάλει με τη στάση τους και τις απόψεις τους στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο του 2015. Ανθρωποι από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου. Οι δίαυλοι υπάρχουν, το πώς θα προχωρήσει η σχέση μας μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα».

Απευθύνεται μάλιστα και στις οργανωμένες δυνάμεις του χώρου, λέγοντας ότι «αν οι πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επέλεγαν να ανοίξουν έναν γόνιμο διάλογο για το νόημα και το χαρακτήρα της προοδευτικής διακυβέρνησης, θα καλωσορίζαμε το γεγονός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ