Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα σκαριά ο νέος εκλογικός νόμος

Το γεγονός ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στην πραγματικότητα θα διατηρούν τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του, επιβεβαίωσε σε χτεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, με την «προσφορά» 30 εδρών (από 50 σήμερα) σε κόμματα ή προεκλογικές «προγραμματικές συνεργασίες» κομμάτων (σήμερα το «μπόνους» δε δίνεται σε συνασπισμούς κομμάτων) που θα φτάνουν τουλάχιστον στο 40% των ψήφων, ενώ παραμένει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο, τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Π. Κουρουμπλής, στις σκέψεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, το μεικτό σύστημα με σταυρό στο νομό και λίστα στην περιφέρεια, η καθιέρωση 12ετούς ορίου για τη θητεία των βουλευτών, αλλά και η κρατική παρέμβαση στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων, ενδεχομένως με την καθιέρωση «προκριματικών εκλογών» στο όνομα του «κοινωνικού ελέγχου».

Υπό σκέψη είναι η μείωση των εδρών της Βουλής από 300 που είναι σήμερα στις 200.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, εξάλλου, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί κι από άλλα κόμματα, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200) για να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες (και όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές.

Επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω ως... «απλή αναλογική», ισχυριζόμενος: «Ομως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;»... Την ίδια ώρα, βέβαια, δήλωσε ότι με καθιέρωση της (πραγματικής) απλής αναλογικής «δε θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ»...

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά τη θέση του σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ότι είναι δηλαδή υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς αστερίσκους, και άρα δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιονδήποτε άλλο εκλογικό νόμο που διατηρεί π.χ. μπόνους για το πρώτο κόμμα, μη αναλογική κατανομή εδρών κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ