Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, όπου είχε σειρά επαφών και συζητήσεων για τις «οικονομικές εξελίξεις», με έμφαση σε «πρωτοβουλίες» οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να αναλάβει το Ιράν μετά την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, μια κοινοπραξία τουρκικών και βελγικών εταιρειών σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή έργων που αφορούν σταθμούς παραγωγής Ενέργειας στο Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Tribune», τα έργα, αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων, θα σηματοδοτήσουν την πρώτη μεγάλη συμφωνία για ξένες επενδύσεις στην Ενέργεια, ύστερα από την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Περίπου 9.200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη αρωγής σε τρόφιμα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου τζιχαντιστές της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» εξαπολύουν πολύνεκρες επιθέσεις, ανέφερε χτες ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου του για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) στο Νίγηρα, διαπιστώνοντας πως οι πληθυσμοί της περιοχής αντιμετωπίζουν «χρόνια διατροφική ανασφάλεια» και «υποσιτισμό».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε χτες 61χρονο Σουηδό σε ισόβια για συμμετοχή στη γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το δικαστήριο ανέφερε πως επιδικάζει σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ). Είναι η πρώτη φορά που σουηδικό δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις σε θύματα γενοκτονίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» ανακοίνωσε χτες πως επιδιώκει να εξαγοράσει την καλιφορνέζικη φαρμακευτική εταιρεία «Anacor Pharm. Inc.» έναντι 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος των δυνάμεων επιβολής της τάξης να «ανοίγουν πυρ για να σκοτώνουν», κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εγκληματιών, αλλά και εκείνων που θα αντιστέκονται με τη βία στη σύλληψή τους.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Οι αρχές της επαρχίας Βόρεια Χαμγκγιόνγκ στη ΛΔ Κορέας ενημέρωσαν τη ρωσική πλευρά ότι δόθηκε άδεια στο ρωσικό ιστιοπλοϊκό Elfin που μετέφερε Ρώσους αθλητές. Προχτές, η ρωσική πρεσβεία στη Πιονγιάνγκ ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για αναχαίτιση του πλοίου από την ακτοφυλακή της ΛΔ Κορέας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας του ιστιοπλοϊκού Elfin.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ