Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι βασική του επιδίωξη αποτελεί να καταργηθούν οι περισσότερες από τις εξαιρέσεις για τη στρατιωτική θητεία μέχρι το 2023, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος έλλειψης στρατιωτών. Μέχρι σήμερα η θητεία είναι διετής, με τη λογική ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πιθανές «απειλές» από τη ΛΔ Κορέας. Μόνο φέτος, εξαιρέθηκαν από τη θητεία τους 28.000 άνδρες, μεταξύ άλλων και άτομα που υπηρέτησαν στην Αστυνομία ή την Πυροσβεστική.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα ολοκλήρωσε από τη δική της μεριά το κύριο έργο της σιδηροδρομικής γέφυρας που θα συνδέει τη χώρα με τη Ρωσία. Η γέφυρα θα συνδέει την κινεζική πόλη Τονγκ Γιανγκ στη βορειοανατολική επαρχία Χέιλονγκ Γιανγκ με τη ρωσική περιοχή Νιζνελενινσκόγιε. Η κύρια γέφυρα έχει μήκος 2.215 μέτρων, με τα 1.900 μέτρα από αυτά να είναι σε κινεζικό έδαφος, ενώ ως ετήσιος όγκος φορτίων που θα περνά από αυτήν, προβλέπονται οι 21 εκατομμύρια τόνοι. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου τέλειωσε στα τέλη Απρίλη και κόστισε 2,1 δισ. γιουάν (322 εκατ. δολάρια).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, σκοπεύει να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσιντζερ, στη Νέα Υόρκη. Την περασμένη βδομάδα, ο Τραμπ είχε συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ.-- Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε χτες τις εκπαιδευτικές αρχές της πόλης Κλίβελαντ στο Μισισίπι να προχωρήσουν στη διαφυλετική συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων τους, προκειμένου να τερματιστεί ο διαχωρισμός μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών μαθητών που εφαρμόζεται τον τελευταίο μισό αιώνα.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Περίπου 12.000 εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρείες στις περιοχές Σανκόρ και Σάινκρουντ στην Αλμπέρτα του Καναδά αναγκάστηκαν, χτες, να εγκαταλείψουν μαζικά τα εργοτάξια, από το φόβο επέκτασης νέων πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση 15 χλμ., μόλις λίγες μέρες αφότου τέθηκαν υπό έλεγχο οι καταστροφικές φωτιές στην πόλη Φορτ Μακμάρεϊ.

ΡΙΑΝΤ.-- Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει 295 νοσοκομεία και 2.259 Κέντρα Υγείας έως το 2030, για να μειώσει τις σημερινές κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες Υγείας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Δια της βίας απομακρύνθηκαν από τη φρουρά του νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου οι βουλευτές του νεοφιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου κόμματος των «Μαχητών της Οικονομικής Ελευθερίας» (EFF) του (πρώην ηγέτη της νεολαίας του ANC) Τζούλιους Μαλέμα, επειδή εμπόδιζαν πάνω από 15 λεπτά θορυβώντας έντονα, με σκοπό να ματαιώσουν την ομιλία του Προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, του οποίου το αξίωμα αμφισβητούν, έπειτα από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που τον ενοχοποιούν για κατάχρηση δημοσίων πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ