Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό ντεμπούτο για τον Χρίστο Κολοβό

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το ελληνικό ντεμπούτο του μαέστρου ορχήστρας, βιολονίστα και ερευνητή Χρίστου Κολοβού, την Πέμπτη 12 Μάη, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών.

Η εκδήλωση ήταν μέρος του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, που διοργανώνει με μεγάλο ζήλο και επιτυχία ο αρχιμουσικός Βύρωνας Φιδετζής. Στη συναυλία ακούστηκαν έργα νέων Ελλήνων συνθετών, που είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα οποία γράφτηκαν το 2015 για το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων». Η εκδήλωση ήταν μια λαμπρή απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της δημιουργίας πρωτότυπου μουσικού έργου όσο και στον τομέα της ερμηνείας.

Ακούστηκαν οι συνθέσεις: «Erika-Rigby» της Παρασκευής Ματσούκα, «Ανοιξιάτικο χιόνι» του Δημήτρη Δοξάκη, «ChamberMusic» του Σπύρου Γραμματικού, «Obstacles» της Ηλιάνας Καραλίγκα, «Slang Style» του Χρήστου Παρίντα, «Escape» της Ειρήνης Χατζηθεμελή, «GyRation» του Ηλία Ησαΐα, «6x6» του Σπυρίδωνος Ρουβά, «Ideefixe» του Παναγιώτη Αποστόλου.

Τα έργα χρησιμοποιούσαν μια μεγάλη γκάμα ηχοχρωμάτων κι ήταν επηρεασμένα από πληθώρα καλλιτεχνικών ρευμάτων (μεταμοντέρνο, μινιμαλισμός, ατονικότητα, δωδεκαφθογγισμός), αλλά και από πληθώρα μουσικών ιδιωμάτων (ποπ, ροκ, παραδοσιακό, κλασικό). Οι ερμηνείες από τους μουσικούς και την μπαγκέτα του Χρίστου Κολοβού χαρακτηρίστηκαν από σεβασμό στα μουσικά κείμενα, μεγάλη τεχνική επάρκεια, ακρίβεια και εκφραστικότητα.

Το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων» που ερμήνευσε τα έργα, αποτελείται από την Γκρέτα Παπά (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Μαρίνα Κολοβού (βιολοντσέλο), Ana Chifu (φλάουτο), Κώστα Τζέκο (κλαρινέτο), Στέφανο Νάσο (πιάνο). Από όσους παρακολούθησαν τη συναυλία, έβγαινε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο Σύνολο έχει δυνατότητες να μας χαρίσει ερμηνείες πολύ υψηλού επιπέδου.

Οσο για το μαέστρο Χρίστο Κολοβό, που μετά από πολύχρονες σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική έδωσε για πρώτη φορά δείγμα των πολλών γνώσεων και των μεγάλων ικανοτήτων του στη χώρα μας, ευχόμαστε να του δοθούν όλες οι απαραίτητες ευκαιρίες για μια πλούσια και δημιουργική παρουσία στη μουσική ζωή της πατρίδας μας.

Τη συναυλία παρακολούθησε και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ