Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις πάνω στα σχέδια αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα

Η «στενότερη διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ», καθώς και τα σχέδια «παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας» και «ετοιμότητας ανάληψης δράσης» στο επίκεντρο των διαβουλίων των δύο λυκοσυμμαχιών

Η υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα σε γεωστρατηγικά κρίσιμες ζώνες και στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα κεντρικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στις Βρυξέλλες, συνήλθε η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κρατών - μελών. Εστίασαν, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση της λεγόμενης «παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ», της προσπάθειάς της να διευρύνει, και με στρατιωτικά μέσα, τις ζώνες όπου κάνουν μπίζνες τα μονοπώλιά της. Η στρατηγική προγραμματίζεται να παρουσιαστεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τέλη Ιούνη και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «θα καθοδηγήσει τις παγκόσμιες δράσεις της ΕΕ τα επόμενα χρόνια».

Παραπέρα, οι αρχηγοί των Επιτελείων ενημερώθηκαν για την πορεία των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ: «Atalanta» στο κέρας της Αφρικής, EUNAVFOR Med «Sophia» στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λιβύης, και «Althea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ολα υπό το φως παραπέρα σχεδιασμών για αναβαθμονόμηση της «Sophia», από μια επιχείρηση για την ανακοπή προσφυγικών ροών από τη Βόρεια Αφρική, σε μια επιχείρηση ασφάλειας και ελέγχου στη θάλασσα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική. Αλλωστε, η Σύνοδος εστίασε και στην «προσφυγική κρίση», επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα αξιοποιείται για παραπέρα προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών...

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο προετοιμασίας για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι αρχηγοί εστίασαν και στην ανάπτυξη των «στρατιωτικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, όπως επίσης συζήτησαν για την περαιτέρω διασύνδεση με το ΝΑΤΟ.

Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες η 175η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Προγραμματίζεται να εστιάσει πάνω στα σχέδια προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες απαιτήσεις των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Επίσης, στην εφαρμογή του «Σχεδίου Ετοιμότητας Ανάληψης Δράσης» («Readiness Action Plan»), που προβλέπει μεταξύ άλλων «αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ως «απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας ενάντια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Πυρήνας υλοποίησης του τέτοιου σχεδίου, η «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» («NATO Response Force» - NRF), το μέγεθος της οποίας τριπλασιάστηκε το 2015, από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες. Ταυτόχρονα, είναι πλέον «επιχειρησιακή» και έτοιμη να αναπτυχθεί «οπουδήποτε χρειαστεί» η «Διακλαδική Δύναμη Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ («Very High Readiness Joint Task Force») με την κωδική ονομασία «Αιχμή του Δόρατος» και δύναμη περίπου 20.000 στρατιωτών.

Οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα εστιάσουν επίσης στη ΝΑΤΟική αποστολή «RESOLUTE SUPPORT» που επιχειρεί στο Αφγανιστάν, θα έχουν συναντήσεις με εταίρους - μη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως με στρατιωτικά στελέχη από Γεωργία και Ουκρανία, χώρες όπου επιχειρούν παραπέρα διείσδυση ευρωατλαντικά μονοπώλια σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια.

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Πέμπτη και Παρασκευή ακολουθεί στις Βρυξέλλες η εαρινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έχοντας χαρακτήρα προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής (θα πραγματοποιηθεί 8 - 9 Ιούλη, στη Βαρσοβία).

Της συνεδρίασης θα προηγηθεί η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης του Μαυροβουνίου, το οποίο πλέον θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών ως παρατηρητής.

Κατά κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνει κατ' αρχάς την «ενίσχυση της προβολής σταθερότητας» («projecting stability») πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμως, θα αποτιμηθούν προγράμματα οικοδόμησης «αμυντικών δυνατοτήτων» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ιράκ και Ιορδανία (βλ. εξαγωγή οπλισμού, προσαρμογή τους στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, βαθύτερη διασύνδεσή τους με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις), καθώς και η παροχή υποστήριξης στην Τυνησία.

Στην ίδια λογική με αυτήν της ΕΕ, για την αξιοποίηση του Προσφυγικού ως πρόσχημα προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, θα συζητηθεί και η μελλοντική «συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης»,«τρόποι που μπορούν να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική, παρά τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία και παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίησή της», όπως διαχέεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, που κάλεσε στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 τάχα για διαχείριση του Προσφυγικού, βλέποντας κατόπιν να αυξάνεται κατακόρυφα η τουρκική προκλητικότητα υπό τα βλέμματα των ΝΑΤΟικών...

Του ΝΑΤΟ που στο τέλος - τέλος αναπτύσσει και διασυνδέει δυνάμεις σε όλο το τόξο, από Μεσόγειο έως Μαύρη Θάλασσα με ενδιάμεσο κρίκο το Αιγαίο, ελέγχοντας τους διαύλους που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά. Σε αυτό το μοτίβο, άλλωστε, στην υπουργική σύνοδο θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Στενότερη διασύνδεση ΕΕ - ΝΑΤΟ

Επίσης, θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ, με συμμετοχή της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και των ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας. Αντικείμενο είναι η Κοινή Δήλωση των δύο λυκοσυμμαχιών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούνη και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλη.

Θυμίζουμε, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έχει από καιρό εκφράσει τη θέλησή του για μια «στενή σχέση» ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η δε ελληνική κυβέρνηση τάσσεται σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της «συνεργασίας» μεταξύ των δύο οργανισμών, βάζοντας ως «προϋπόθεση» ότι «θα διατηρηθεί η αυτονομία λήψης αποφάσεων και κυρίως ότι η συνεργασία θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη - μέλη, δηλαδή και την Κύπρο».

Να καταγραφεί εδώ πως αστικά κέντρα διαχέουν ότι οι ΗΠΑ - εν μέσω και της αντιπαράθεσης με Ρωσία για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή - θέλουν «ηρεμία» στο Αιγαίο και «λύση» στο Κυπριακό ακόμα και εντός του 2016 (ίσως σε ένα τέτοιο πλαίσιο την ερχόμενη Τετάρτη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συγκαλεί στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη), όπως και αποκατάσταση των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ, ώστε να μην εμφανίζουν ρήγμα στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνα σχέδια με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2019-02-16 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αποφάσεις που δρομολογούν ανησυχητικές εξελίξεις (2017-09-10 00:00:00.0)
Ενταση της ιμπεριαλιστικής δράσης του ΝΑΤΟ σε όλο το τόξο (2016-02-14 00:00:00.0)
Νέος πρόεδρος ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ (2014-11-14 00:00:00.0)
Αποφάσεις για ανάπτυξη δυνάμεων ανά πάσα ώρα και στιγμή (2014-09-23 00:00:00.0)
Αποφάσεις για συνέχιση και επέκταση επιχειρήσεων (2014-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ