Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστυνομία έστειλε σημειώματα στις 81 επαρχίες της χώρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αύριο, 19 Μάη, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων που θα γίνουν για την Εθνική Επέτειο (η 19η Μάη γιορτάζεται ως η μέρα έναρξης των επιχειρήσεων των οποίων ηγήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και η χώρα μετεξελίχθηκε στη σύγχρονη Τουρκία).

Στην ανάγκη «αντιτρομοκρατικής» ετοιμότητας που καλλιεργούν οι αρχές, συνηγορούν και μια σειρά δημοσιεύματα που συνεχίζουν να προβάλλουν το ΡΚΚ ως θανάσιμο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Χτες, η «Σαμπάχ» έγραφε, για παράδειγμα, ότι το ΡΚΚ έχει αποκτήσει οπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως φορητά αντιαεροπορικά συστήματα. Ως προμηθευτές ή διαμεσολαβητές για τον εκσυγχρονισμό του οπλισμού των Κούρδων ανταρτών, η εφημερίδα εμφάνιζε το καθεστώς Ασαντ και τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας PYD και YPG.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αγκυρα, Σέρχι Κορσίνσκι, αποκαλύπτοντας ότι ανάμεσα στις δυο πλευρές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις (π.χ. μεταξύ της ουκρανικής «Ναφτογκάζ» και της τουρκικής «Μποτάς»), ώστε τουρκικές εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν τους χώρους αποθήκευσης αερίου που διαθέτει η Ουκρανία. Ο Ουκρανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι, με προοπτική την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, η Τουρκία πρέπει να στραφεί περισσότερο στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), κάτι που μεγαλώνει τη σημασία του αερίου από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, αλλά και κάτι που απαιτεί την «επένδυση» στις κατάλληλες υποδομές που, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Τουρκία δεν μπορούν να αναπτυχθούν λόγω γεωλογικών εμποδίων.

Τέλος, όσον αφορά την προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΡ που θα γίνει την Κυριακή, μετά από χτεσινή εσωκομματική ψηφοφορία στελεχών, ο σημερινός υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, αναδείχθηκε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ