Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγελίες του Προέδρου για σχέδια επέμβασης

Συνέντευξη σε πανεθνικό και διεθνές επίπεδο (μέσω των πρεσβειών που συνδέθηκαν απευθείας) έδωσε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Σε αυτήν κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επικοινωνιακή, πολιτικοδιπλωματική επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του συντονισμένα, από ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες και την ντόπια αντιδραστική αντιπολίτευση, με στόχο τη δημιουργία προβοκατόρικων ενεργειών, που θα δικαιολογούσαν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση. Μίλησε για τον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την προσπάθεια της ολιγαρχίας να δημιουργήσει χάος και βία.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν απειλές από την αμερικανική κυβέρνηση, ότι ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, την περασμένη βδομάδα σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και την ηγεσία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ανοιχτά κάλεσε σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Επίσης, κατήγγειλε ότι στις 13 Μάη 2016 κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου AWACS παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και αναχαιτίστηκε από την αεροπορία της χώρας, σημειώνοντας ότι «σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν ο συντονισμός με ένοπλες ομάδες μέσα στη Βενεζουέλα, για να προχωρήσει ένα πραξικόπημα όπως στη Βραζιλία». Κατήγγειλε την «αυτοκρατορία» των ΗΠΑ και κυβερνήσεων της ΕΕ, ειδικά της Ισπανίας ότι βρίσκεται πίσω από αυτά τα σχέδια. Εδειξε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ισπανίας, που μιλάνε για «δικτατορία Μαδούρο» και υπογράμμισε ότι επιχειρείται η επανάληψη του ίδιου σεναρίου με το πραξικόπημα κατά του Τσάβες που διήρκεσε 74 ώρες.

Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος κάλεσε σε ειρήνη, σε διάλογο και ανόρθωση της οικονομίας και ταυτόχρονα υπεράσπισε το Σύνταγμα του 1999 που η αντιπολίτευση θέλει να καταργήσει. Σε σχέση με την προσπάθεια της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποπομπή του, που κινεί η αντιπολίτευση, είπε ότι είναι δυνατότητα, αλλά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει μια ενέργεια ενάντια στην πατρίδα.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι η τελευταία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές που της έδωσε την πλειοψηφία, οφείλεται στη δυσαρέσκεια και λαϊκού κόσμου για τις ουρές στα καταστήματα, τις ελλείψεις, τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, στον οικονομικό πόλεμο. Βεβαίως, η καπιταλιστική βάση της οικονομίας δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

  • Χτες ανακοινώθηκε ότι η Κίνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να «αυξήσουν την ευελιξία» της διμερούς χρηματοδοτικής συνεργασίας τους και δηλώνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου για αποπληρωμή δανείων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ