Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αναβάλλεται η διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αναβάλλεται για το... καλοκαίρι η διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό που σχεδίαζε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για τις 30 Μάη στο Παρίσι, με πρόσχημα το «βεβαρημένο πρόγραμμα» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η απόφαση αναβολής της διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ανακοινώθηκε από τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο ραδιοσταθμό «Europe 1», σημειώνοντας ότι η γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία «είναι σημαντική και επείγουσα γιατί επιδιώκει την επιστροφή Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια». Ο Ολάντ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν η Γαλλία δεν αναλάβει μια ισχυρή πρωτοβουλία, τι θα συμβεί; Η εποικιστική δραστηριότητα, οι επιθέσεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένες συγκρούσεις θα συνεχιστούν, οι Παλαιστίνιοι θα πάνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Αργότερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ, εκτίμησε ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου τις αρχές Ιούνη.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι πριν την απόφαση αναβολής της συνόδου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, είχε πραγματοποιήσει την Κυριακή συναντήσεις βολιδοσκόπησης προθέσεων τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εμφανίστηκε ψυχρός και απρόθυμος στη γαλλική πρωτοβουλία, όσο και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, που εμφανίστηκε πιο θετικός στην πραγματοποίησή της, επισημαίνοντας την ανάγκη να τεθεί σε διεθνές πλαίσιο ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τα Παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ