Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ
Εγκλωβισμένοι και στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους

Στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους που έχουν γεμίσει ασφυκτικά, χωρίς επαρκές φαγητό, σε ακατάλληλες συνθήκες και με καθημερινές βίαιες συμπλοκές, ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Αυτά περιγράφονται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η έλλειψη προστασίας από την Αστυνομία, ο υπερπληθυσμός και οι ακατάλληλες συνθήκες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα hot spots των νησιών», τόνισε ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων της οργάνωσης, Μπιλ Φρέλικ.

Σε κανένα από τα τρία hot spots των νησιών δεν διαχωρίζονται οι γυναίκες που είναι μόνες από τους άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους, ενώ και τα τρία είναι υπερπλήρη και με ακατάλληλες συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο hot spot στο Βαθύ της Σάμου, σε ένα χώρο με 250 κρεβάτια φιλοξενούνταν, στις 13/5 που επισκέφτηκε την περιοχή η οργάνωση, 945 άτομα. Οι βίαιες συμπλοκές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Τα μέλη της οργάνωσης είδαν κηλίδες αίματος στα πατώματα, ματωμένα ρούχα, γυαλιά, μώλωπες και εκδορές στο κεφάλι και στο σώμα ανδρών και γυναικών. Πολλοί από τους πρόσφυγες που ζουν εκεί, δήλωσαν ότι η Αστυνομία αντί να τους προστατεύσει όταν ξεσπούν επεισόδια, απομακρύνεται από το χώρο.

Παρόμοια κατάσταση καταγγέλλουν και οι πρόσφυγες στη Λέσβο και στη Χίο. «Χτες έγινε μια μεγάλη συμπλοκή. Ολοι φοβηθήκαμε. Πήγαμε στην Αστυνομία για να μας προστατέψει. Αλλά οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν για να προστατευθούν οι ίδιοι (...). Τους χτυπούσαμε την πόρτα, τους ζητήσαμε βοήθεια, καθώς υπήρχαν τραυματίες που έμειναν στο έδαφος δύο ώρες και η Αστυνομία δεν ερχόταν. Οποτε γίνονται επεισόδια, η Αστυνομία πάντα είναι απούσα. Αίματα και σπασμένα κόκαλα παντού», περιγράφει 20χρονη από τη Συρία που ζει σε σκηνή στο Βαθύ. Δεν είναι λίγες και οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. «Οι άνδρες μεθούν και προσπαθούν να μπουν στη σκηνή μας κάθε βράδυ» καταγγέλλει 19χρονη από την Ερυθραία που ζει στο Βαθύ. «Πήγαμε στην Αστυνομία και ζητήσαμε να μεταφερθούμε σε ένα ξεχωριστό τμήμα του στρατοπέδου, αλλά η Αστυνομία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Φύγαμε από τη χώρα μας γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και εδώ σε αυτό το στρατόπεδο, φοβόμαστε να βγούμε από τη σκηνή μας».

Οι γυναίκες στα hot spots της Μόριας στη Λέσβο και της Χίου μιλούν για παρόμοια προβλήματα και εκφράζουν τους φόβους τους για την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους. «Οταν η Ελλάδα θέτει υπό κράτηση ανθρώπους σε συνθήκες συνωστισμού που είναι ακατάλληλες ακόμη και για ζώα και δεν τους παρέχει βασική προστασία από την Αστυνομία, δημιουργείται ένα κλίμα όπου η βία ανθεί» δηλώνει ο Μ. Φρέλικ.

Στο μεταξύ, δυο μετανάστες αποβιβάστηκαν, προχτές Πέμπτη και έως χτες το πρωί, στη Λέσβο. Στα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου οι αφίξεις παρέμειναν μηδενικές. Εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν 6.498 άτομα. Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3.238, στη Χίο 2.368 και στη Σάμο 892. Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 54.230 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (28.730), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (9.007), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.980). Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.592, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.177 άτομα και τη Χίο 2.368, στην Αττική 14.496, από τους οποίους 2.880 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά, στην κεντρική Ελλάδα 2.088, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (763), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 324 πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ