Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραίτηση αστυνομικού διευθυντή λόγω κάλυψης ρατσισμού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής ρατσιστικής βίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κρατήσουν άλλο στη θέση του τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης, Γκρεγκ Σαρ. Τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της τοπικής κοινωνίας ήταν το βράδυ της Πέμπτης η δολοφονία 27χρονης Αφροαμερικανίδας από αστυνομικούς, επειδή η κοπέλα οδηγούσε αυτοκίνητο που είχε δηλωθεί ως κλεμμένο...

Προηγούμενο, σοβαρό κρούσμα αστυνομικής βίας είχε σημειωθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν πέντε αστυνομικοί του Σαν Φρανσίσκο πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό Αφροαμερικανό, επειδή κρατούσε μαχαίρι, προκαλώντας έκτοτε αντιδράσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις στην πόλη κατά της αστυνομικής βίας και ασυδοσίας. Λίγους μήνες αργότερα (τον περασμένο Απρίλη), αποκαλύφθηκε ότι τρεις από τους πέντε αστυνομικούς αξιωματικούς που συμμετείχαν στη δολοφονία του νεαρού είχαν ανταλλάξει στα κινητά τους περιφρονητικά, ρατσιστικά σχόλια.

Το Σαν Φρανσίσκο είναι η τελευταία πόλη στην Καλιφόρνια όπου οι αστυνομικές δυνάμεις καταγγέλλονται για πράξεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

Τον Απρίλη, αξιωματούχος της αστυνομίας στην κομητεία του Λος Αντζελες αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού δημοσίευσε μεταξύ 2012 και 2013 από το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο στη δουλειά, μηνύματα κατά των μαύρων, των μουσουλμάνων, των Λατινοαμερικανών και των γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ