Σάββατο 21 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μαίνονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε βάρος όλων των γειτονικών λαών

Βουλευτικές εκλογές αύριο στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αύριο πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα τάσσονται υπέρ μιας «λύσης» ακόμα και μέσα στο 2016.

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αλληλεπιδρούν με ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη τη γύρω περιοχή και ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δεν διατίθεται σε καμία περίπτωση να «χάσει» ένα ορμητήριο όπως αυτό που διασφάλισε με την εισβολή και κατοχή του 1974.

Αυτό αποτυπώνεται και στις διαρροές και τα «σενάρια» που κατά καιρούς εμφανίζονται γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών και ειδικά τις θέσεις που το ψευδοκράτος (σε ανοιχτή επαφή) με την Αγκυρα προβάλλει.

Χτες, κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν εκτενώς δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έχει προτείνει να εφαρμοστεί το «σύστημα εγγυήσεων» μόνο στο βόρειο τμήμα, εμφανιζόμενος δηλαδή ότι θα δεχτεί ένα ...συμβιβασμό ως προς το να μην υπάρχουν εγγυήσεις για όλη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι «όλοι οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο βόρειο τμήμα. Γι' αυτό μπορεί να μην χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος».

Σύμφωνα πάντα με τη «Μιλιέτ», ο Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην περίπτωση που αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Επιπλέον, η «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι η πρόταση Ακιντζί ήταν βασικό θέμα και στις πρόσφατες επαφές που είχε (για πολλοστή φορά) στην Κύπρο η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μάλιστα φέρεται να πρότεινε το νέο σύστημα «να μην το πούμε εγγυήσεις, αλλά ασφάλεια».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, διέψευσε το δημοσίευμα επαναλαμβάνοντας ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των εγγυήσεων είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατιωτικές εγγυήσεις στην περίπτωση λύσης. Ο ίδιος διέψευσε και άλλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τη Λευκωσία να αναστείλει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς μέχρι το τέλος του 2016.

Πάντως, η όλη συζήτηση για τις «εγγυήσεις» διεξάγεται με στόχο να κρύψει ότι πηγή των νέων, αυξημένων απειλών για τον κυπριακό λαό (αλλά και τους γειτονικούς) δεν είναι μόνο η παραμονή ξένων στρατευμάτων στο νησί, αλλά συνολικά το αυξημένο «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών, που θέλουν την Κύπρο ενωμένη για να επιταχυνθούν μονοπωλιακές επενδύσεις σε Ενέργεια, Μεταφορές κ.τ.λ. Σε αυτή τη βάση μεγαλώνει και η ανάμειξη της ΕΕ, η οποία έχει φιλόδοξες προσδοκίες για το ρόλο που θα ήθελε να αποκτά στην περιοχή. Ακόμη, ενδεικτικό είναι και το πώς το Κυπριακό αξιοποιείται σε άλλες «κόντρες», όπως τη ρωσοτουρκική. Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, ανέφερε πως η Αγκυρα «χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον ενοχλητικό όρο "κατοχή" (σ.σ. για την Κριμαία), ενώ, στο μεταξύ, γνωρίζουν, για παράδειγμα, τον πραγματικό κατακτητή στην Κύπρο». Βεβαίως, τη Μόσχα δεν την πήρε κανένας πόνος για τον κυπριακό λαό, απλά επιλέγει την τακτική που θεωρεί πιο πρόσφορη για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου τη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ. Στην ίδια πόλη αναμένεται να βρεθούν εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό και η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες για πολύπλευρες επαφές που θα αφορούν και το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ