Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με επιτυχία το λογοτεχνικό μνημόσυνο για τον Γιάννη Χαρατσίδη

«Με αίμα ανασαίνει η λευτεριά, με αίμα γράφεται το venceremos».

Για τον κομμουνιστή, το δικηγόρο, το λογοτέχνη Γιάννη Χαρατσίδη πραγματοποιήθηκε χτες λογοτεχνικό μνημόσυνο από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για τα 25 χρόνια απουσίας του. Στην εκδήλωση, ο Γιάννης Παπαοικονόμου, γενικός γραμματέας της ΕΕΛ, αναφέρθηκε σε σημαντικά βιογραφικά στοιχεία του Γ. Χαρατσίδη, που αναδεικνύουν τη σεμνότητα και «τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, που δε λύγισε μπροστά στις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής του. Ολη η ζωή και η δράση του τέθηκε στην υπηρεσία των ταπεινών και των καταφρονεμένων». Ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Κώστας Καρούσος, εξύμνησε με τη σειρά του το μεγάλο αγωνιστή και σημαντικό διανοούμενο, ενώ ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, επεσήμανε ότι υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα, προσωποποίηση του ήθους του κομμουνιστή, και σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, σημείωσε ότι ο καπιταλισμός ποτέ δεν ήταν τόσο ολοκληρωτικός, δεν έμπαινε στο βάθος της ανθρώπινης σκέψης και των λαών.

Για την πλούσια προσφορά του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα σε όλη του τη ζωή μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του Γ. Χαρατσίδη, απ' όπου κι αν πέρασε, μίλησε ή περπάτησε, με ό,τι κι αν καταπιάστηκε, έγραψε, αγωνίστηκε, υπερασπίστηκε το δίκιο και τους καταφρονεμένους, άφησε όχι απλά ένα χνάρι, αλλά σε κάποιους τομείς χάραξε και άφησε τη δικιά του αυλακιά. «Ολοι όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη ως δικηγόρο, τον θυμόμαστε επίμονο, μαχητικό και θα έλεγα πολυμήχανο στη νομική του επιχειρηματολογία. Στα πέτρινα, σκληρά χρόνια υπερασπίστηκε διωκόμενους αγωνιστές, στήριξε το δίκιο των εργαζομένων. Ειδικά μετά τη μεταπολίτευση, υποστήριζε τους νεολαίους που τους δίωκαν γιατί πωλούσαν "Οδηγητή" ή για παράνομη αφισοκόλληση (...) πολλοί από εμάς πήραμε όχι λίγα από τη δράση του, τη ζωντάνια του, τη συμπεριφορά του, τον ευθύ χαρακτήρα του και την αλτρουιστική προσφορά του στον άνθρωπο, στον κοινό αγώνα για να ανθρωπεύσει ο άνθρωπος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής.


Στη ζωή του Γ. Χαρατσίδη στάθηκε και ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών, ο οποίος σημείωσε ότι τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του αποδεικνύουν ότι πρόσφερε τα πάντα στον ελληνικό λαό. Ο Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός και μέλος της ΕΕΛ, διάβασε ποιήματα του Γ. Χαρατσίδη αλλά και ποιήματα που απευθύνονται σε αυτόν, η Γιώτα Βέη τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα με τον ίδιο τον Γ. Χαρατσίδη.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η σύζυγός του Τόνια, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι από την ΟΓΕ, την ΠΕΑΕΑ και άλλους φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-06-15 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (2010-11-09 00:00:00.0)
Στη μνήμη του Γιάννη Χαρατσίδη (2004-02-22 00:00:00.0)
Τιμούν το έργο του (2003-11-13 00:00:00.0)
Λογοτεχνών συνάντηση (2002-03-23 00:00:00.0)
Τιμά τη μνήμη της (2000-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ