Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ξένες κυβερνήσεις πίσω από το μπαράζ επιθέσεων βλέπει η Δαμασκός...
  • Παράλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε Ταρτούς και Τζάμπαλ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
  • Επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Φαλούτζα

Από επίθεση σε σταθμό λεωφορείων της Ταρτούς...
Από επίθεση σε σταθμό λεωφορείων της Ταρτούς...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ευθύνες σε Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ επέρριψε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών για τις επτά ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε πολυσύχναστους σταθμούς λεωφορείων, νοσοκομείο και βενζινάδικα των παράκτιων πόλεων Ταρτούς και Τζάμπαλ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων (οι περισσότεροι γυναικόπαιδα...) και το σοβαρό τραυματισμό 200 άλλων.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επιστολές διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το νέο μακελειό σε βάρος αμάχων και το βρώμικο ρόλο ξένων κυβερνήσεων, με στόχο «να αποσταθεροποιήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμού και πιέσεων...».

Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ανέλαβαν την ευθύνη εξαπόλυσης των πρωτοφανών επιθέσεων σε δύο πόλεις με ρωσικές στρατιωτικές βάσεις: Στην Ταρτούς όπου βρίσκεται ρωσική ναυτική βάση και στην Τζάμπαλ όπου η αεροπορική βάση Χμέιμιμ απέχει μόλις πέντε χλμ...

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως η αύξηση της τρομοκρατικής δράσης στη Συρία «προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δείχνοντας «πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πόσο αναγκαία είναι η λήψη δραστικών μέτρων για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απεχθείς».

Οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν άμεσα...

Επιχείρηση ανακατάληψης της Φαλούτζα

Στο Ιράκ, νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Φαλούτζα, δυόμισι χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών του ΙΚ. Στην πόλη βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 75.000 άνθρωποι, που χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Στη Βαγδάτη έπεσε προσωρινά το θερμόμετρο της έντασης που κορυφώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν εκατοντάδες Σιίτες υποστηρικτές του ιερωμένου Σαντρ εισέβαλαν στη λεγόμενη «Πράσινη γραμμή» και το ιρακινό κοινοβούλιο, προκαλώντας την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας, που επενέβησαν σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές και τραυματίζοντας πολλές δεκάδες άλλους.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ξένων Σχέσεων της ΕΕ επαναβεβαίωσε χτες τη «στήριξη» των προσπαθειών «καταπολέμησης» του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, με στόχο «τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», σημειώνοντας ότι έχει δαπανήσει έως τώρα «πάνω από 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ