Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ)
Το ΚΚΕ ζητά να σταματήσει το ξεπούλημα

Με Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την καλούν να σταματήσει τις διαδικασίες εκποίησης, ικανοποιώντας το αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν τα ΕΛΠΕ 100% στο δημόσιο

Το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που πρόσφατα αποφάσισε η κυβέρνηση, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή. Με Ερώτηση των βουλευτών Σπύρου Στριφτάρη, Παναγιώτη Κοσιώνη, Νίκου Γκατζή, και Αγγελου Τζέκη που απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης, επισημαίνεται η σπουδαιότητα του Ομίλου για την εθνική οικονομία και ασφάλεια, αλλά και για την απασχόληση, τονίζεται η αντίδραση των εργαζομένων, και καλούνται (οι υπουργοί) μετά από όλα αυτά, να απαντήσουν το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.

Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ που αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση. Η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου με επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ είναι μια καθετοποιημένη πετρελαϊκή επιχείρηση και οι τομείς δραστηριότητάς της περιλαμβάνουν την προμήθεια και διύλιση αργού πετρελαίου και την εμπορία προϊόντων πετρελαίου, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών και χημικών, την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων, την εμπορία την παραγωγή και εκμετάλλευση κάθε άλλης μορφής ενέργειας και την παροχή συμβούλων και υπηρεσιών για τεχνικά έργα συναφή με θέματα υδρογονανθράκων.

Ο Ομιλος έχει δημιουργήσει μια σημαντικότατη υποδομή, που περιλαμβάνει:

  • Στον τομέα της διύλισης 3 διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη, Σκόπια) απασχολεί 1.718 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 1.137 στο εξωτερικό, ενώ καλύπτει το 57% των αναγκών της χώρας μας.
  • Στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών διαθέτει 1.530 πρατήρια βενζίνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απασχολεί 805 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 113 στο εξωτερικό, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά με μερίδιο περίπου 26%.
  • Στον τομέα των πετροχημικών είναι ουσιαστικά το μόνο καθετοποιημένο πετροχημικό συγκρότημα στη χώρα μας, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά με σχεδόν αποκλειστικότητα στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων και απασχολεί 476 εργαζόμενους.
  • Στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα σε 54.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον ελλαδικό χώρο, συμμετέχει σε κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στις εκχωρήσεις έκτασης 6.555 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Δυτική Ελλάδα και απασχολεί 102 εργαζόμενους.
  • Στον τομέα των τεχνικών μελετών διαθέτει τη μεγαλύτερη μελετητική - τεχνική εταιρία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ) και απασχολεί 188 άτομα σαν τακτικό προσωπικό.

Στην πραγματικότητα τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ είναι σήμερα - αν όχι ο μεγαλύτερος -τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2000, το σύνολο του ενεργητικού του έφτανε τα 827 δισεκατομμύρια δραχμές τα ίδια κεφάλαια τα 452 δισ. δρχ. και ο κύκλος εργασιών του έτους, έφτασε τα 1.441 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τα παραπάνω στοιχεία, που αναφέρονται ενδεικτικά, αρκούν για να δείξουν τη σημασία της επιχείρησης για την οικονομία, για τους εργαζόμενους, ακόμη και για την Εθνική Αμυνα. Εξάλλου, η μεγέθυνση της επιχείρησης οφείλεται εν πολλοίς στις άφθονες επιδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και στη δουλιά των εργαζομένων της, τους οποίους οι εκάστοτε διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις αντιμετωπίζουν εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την κατάθεση αγωγής εναντίον συνδικαλιστών, απαιτώντας απ' αυτούς 2,1 δισ. δρχ.

Τα χαρακτηριστικά και η θέση του ομίλου στον κρίσιμης σημασίας ενεργειακό τομέα, επιβάλλουν να αποκατασταθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης (αφού η κυβέρνηση έχει ιδιωτικοποιήσει ήδη το 49% και τώρα θέλει να πουλήσει σε ιδιώτες ένα ακόμη μερίδιο 15 - 30%) που στα πλαίσια μιας άλλης αντιμονοπωλιακής φιλολαϊκής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης, διατήρησης και αύξησης της απασχόλησης, συμβολής στην οικονομία της χώρας και κάλυψης των αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως πρόσχημα για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι διάτρητοι και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα κέρδη του συγκεκριμένου ομίλου είναι υψηλά και αυξάνονται διαρκώς.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει υπόψη της τις θέσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος, που στρέφονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και διεκδικούν την αποκατάσταση κατά 100% του δημόσιου χαρακτήρα του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την περικοπή του δώρου στους συμβασιούχους της ΔΕΗ (2018-04-07 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης για συνεκμετάλλευση και απελευθέρωση (2013-05-08 00:00:00.0)
Νέες σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ (2012-08-02 00:00:00.0)
Η δράση των μονοπωλίων στη Λιβύη (2011-04-03 00:00:00.0)
Ανεπίτρεπτη η εκχώρηση στρατηγικών κλάδων στο κεφάλαιο (2001-09-04 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης (1998-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ