Κυριακή 29 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Παρουσίαση βιβλίων

β' μέρος

Συνεχίζουμε την παρουσίαση σκακιστικών βιβλίων, όπως ζήτησαν φίλοι της στήλης, με τα «Μυστικά της προπόνησης στο σκάκι» του προπονητή και ΙΜ Ηλία Κουρκουνάκη (1996).

Στα περιεχόμενα θα βρούμε αγωνιστικά θέματα και, φυσικά, άνοιγμα, μέσον και φινάλε. Χρονολογικά (1997) ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκδοση του ΟΜ Σπύρου Λούρη «Τα πρωταθλήματα σκακιού σε Ελλάδα και Κύπρο» (βλέπε στην ειδική στήλη την παρτίδα Βυζαντιάδης - Χατζιώτης από το Πρωτάθλημα Ελλάδας 1965!), ένα βιβλίο με 408 σελίδες, εκατοντάδες παρτίδες, φωτογραφίες όλων των Πρωταθλητών Ελλάδας κ.ά.

Αρχές 2001 ο δάσκαλος σκακιού Ηλίας Οικονομόπουλος συγγράφει μια ειδική έκδοση για μαθητές με τίτλο «ΣΚΑΚΙ - Θεωρία και Ασκήσεις». Ενα πολύ καλό βοήθημα για νεοφώτιστους, αλλά και για εκπαιδευτικούς τώρα που το σκάκι διδάσκεται ως μάθημα στα σχολεία!

Πολύ αξιόλογα είναι και τα βιβλία των Στράτου Γρίβα (GM και προπονητής) «Σκακιστική Προπόνηση» και Η. Κουρκουνάκη - Ι. Μπαμπασάκη «Bobby Fischer - Αυτοδίδακτη Μεγαλοφυΐα», γραμμένα το 2004.

  • Στο διάγραμμα βλέπουμε μια θέση από το βιβλίο του Στρ. Γρίβα. Πρόκειται για ένα φινάλε Π + Στρ έναντι Α + Στρ, όπου μια αδύνατη δομή πιονιών δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητική. Αν χρειαστεί, η διάσπαση ζ5 μπορεί να πραγματοποιηθεί δύο φορές, διευκολύνοντας το έργο των λευκών. Πώς κέρδισαν τα λευκά;
  • Η λύση του συνδυασμού ΜΑΤ του προηγούμενου: 1. Πχδ5+ γδ5 2. Ιδ3+ εδ3 3. ζ4+ ματ!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ