Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην Αθήνα στο φόντο εξελίξεων και πιέσεων στο Κυπριακό

Εκτός από το Κυπριακό, στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα συζητήθηκαν τα θέματα της Ενέργειας και των «τριμερών διασκέψεων» με άλλες χώρες της περιοχής

Στην Αθήνα βρέθηκαν χτες ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και Γ. Κασουλίδης, αντίστοιχα, για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στο φόντο πληροφοριών για πιέσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να κλείσει ακόμα και εντός του 2016 το Κυπριακό, στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» κι ενώ η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται ακριβώς εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Με τον Πρ. Παυλόπουλο

Στη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων του ΟΗΕ και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης έβαλε στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση «να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, τις παραπέρα κινήσεις, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δύο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο». Αναφέρθηκε και αυτός στην «εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τη «διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τις γενικότερες «αρχές και αξίες της Ευρώπης». «Θέλω να πιστεύω», ανέφερε, «ότι αν κινηθούμε σ' αυτά τα πλαίσια, μπορεί να επιτύχουμε κάτι το καλό, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά θα σταματήσει τακτικισμούς».

Βέβαια, είναι ακριβώς αυτό το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που έχει κάνει στην πράξη αποδεκτή την τουρκική κατοχή και πιέζει τη Λευκωσία για υποχωρήσεις έναντι των τουρκικών πιέσεων...

Παραπέρα, ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε «ειλικρινή διάλογο» που θα επιτρέψει «να δώσουμε απάντηση και στα δύο μεγάλα θέματα που παραμένουν αναπάντητα: στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και θεμάτων ασφαλείας και εγγυήσεων, όπου - ιδιαίτερα για το τελευταίο - έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν. Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται».

Με τον Αλ. Τσίπρα

Ακολούθησε δίωρη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών. Κατά κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, σε ενεργειακά θέματα, στις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και στην από κοινού συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με τρίτες χώρες. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Προσφυγικό, πτυχές των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως επίσης και η παρουσία και οι επαφές των δύο ηγετών κατά την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά κυπριακές πηγές, η ενημέρωση από πλευράς Λευκωσίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αφορούσε στα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν μέχρι τώρα, το πού υπάρχει πρόοδος, πού υπάρχει διαφωνία και τι έχει απομείνει για συζήτηση.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρεται ότι έγινε μακρά συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων. Οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί συνέχιση του καθεστώτος του '60 και η Λευκωσία προσθέτει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που μπορεί να προνοεί στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κύπρο.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε για θέματα Ενέργειας, τον τρίτο γύρο αδειοδότησης ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και για τις λεγόμενες «τριμερείς διασκέψεις», τα κομπρεμί που επιχειρούν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου. Δρομολογείται η 4η τέτοια διάσκεψη με την Αίγυπτο στις αρχές Αυγούστου, ακολουθεί η 2η με το Ισραήλ, όπως και ανάλογες με Ιορδανία και Λίβανο.

Τέλος, φέρονται να συζήτησαν και το θέμα απελευθέρωσης των αδειών εισόδου (βίζα) Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει το θέμα.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ακολούθησε συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε κατόπιν ότι «πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις».

Απευθύνθηκε, δε, στην Τουρκία, «η οποία ως κατοχική δύναμη μπορεί να επιβάλλει, τελικά, τη βούλησή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά», κατηγορώντας ωστόσο την Αγκυρα ότι υιοθετεί πρακτικές που δεν είναι «εποικοδομητικές».

Στο ΕΣΕΠ

Τέλος, συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για πρώτη φορά παρουσία Κύπριου ΥΠΕΞ.

Ο Γ. Κασουλίδης συζήτησε με τους συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώνοντας κατόπιν ότι «στις προσπάθειες της Κύπρου να αναζητήσει την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή, μπορεί μόνο να το πετύχει με στενή, με αδελφική συνεργασία με την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους και τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Η οποία κυβέρνηση αναμένει, για συζητήσεις και παζάρι, ως βασικό παράγοντα στις τέτοιες εξελίξεις, την άφιξη το επόμενο διάστημα στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο απεύθυνε σχετική πρόκληση ο Ελληνας ομόλογός του, Ν. Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες αύριο (2017-09-21 00:00:00.0)
Κλίμα συναίνεσης εξέπεμψαν οι συναντήσεις με τα άλλα κόμματα (2017-01-10 00:00:00.0)
Μήνυμα Μπάιντεν για «κατανόηση» της Τουρκίας (2016-08-27 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση στις 14 Σεπτέμβρη (2015-09-09 00:00:00.0)
Επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα (2014-09-17 00:00:00.0)
Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό (2014-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ