Πέμπτη 26 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Τρέχει» τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Η πρεμούρα για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποτυπώνεται στην κυβερνητική απόφαση, με την οποία «υιοθετείται» το σχετικό πλάνο 19 ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ

Στην επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του «φιλέτου» του Ελληνικού, έρχονται να προστεθούν οι 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνονται στο χτεσινό ΦΕΚ
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του «φιλέτου» του Ελληνικού, έρχονται να προστεθούν οι 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνονται στο χτεσινό ΦΕΚ
Νέα σειρά με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα «τρέχει» αυτές τις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του «συμπληρωματικού μνημονίου» που συμφωνήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις εστιάζουν στα παρακάτω:

  • Στη λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν σε αυτό, καθώς και το ζήτημα της διοίκησης σε επιτελικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και για την παραχώρηση σε ιδιώτες της «Εγνατίας Οδού».

Επίσης, το βράδυ χτες, δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» η κυβερνητική απόφαση σχετικά με τη στρατηγική της για 19 ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την «υιοθέτηση» του επιχειρηματικού πλάνου που έχει εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και επισυνάπτεται ως Παράρτημα στο σχετικό ΦΕΚ...

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΤΕ, Αερολιμένα Αθηνών, μαρίνες, η κρατική συμμετοχή στα ΕΛΠΕ, καθώς και σε πλήθος ακινήτων υπό κρατική ιδιοκτησία.

Επιπλέον, μέσω άλλης παρέμβασης, διευθετούνται ζητήματα που συνδέονται με τη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία μάλιστα θωρακίζεται με ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας για τις αποφάσεις της.

  • «Διευκρινίσεις» ζητούνται για το ζήτημα «κοινωνικών προγραμμάτων» που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ανάληψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, «ισοδύναμης απόδοσης». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από την αρχή του έτους μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.
  • Η πώληση τραπεζικών δανείων και ειδικότερα κατά το τμήμα που αφορά την πώληση επιχειρηματικών δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατασχέσεων από την πλευρά των «επενδυτών» που θα αγοράσουν τα δάνεια σε βάρος του ελληνικού κράτους, που τα έχει εγγυηθεί.
  • Παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί για το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι το Σεπτέμβρη το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και εν συνεχεία τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και για τις δυο εταιρείες. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική και τη χονδρική αγορά.
  • Πρόσθετες δικλίδες διασφάλισης της ανεξαρτησίας της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η αποδοχή της αντιλαϊκής συμφωνίας

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ με την Ελλάδα, δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. «Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα και επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ».

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει "είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε", αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς», ανέφερε στέλεχος του ΔΝΤ, μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Πρόσθεσε ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις», ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών, αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της Ευρωζώνης, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, τόνιζαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις».

Πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτώβρη.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα που θα έχει συμφωνία του Γιούρογκρουπ για το ελληνικό χρέος εξέφρασε και ο οίκος αξιολόγησης «Fitch». Οπως αναφέρει, «εξαιτίας της μικρής ελάφρυνσης του χρέους που προσφέρεται εκ των προτέρων,με τη χτεσινή συμφωνία του Γιούρογκρουπ,σταδιακά μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικώς αμφιλεγόμενα μέτρα, τα οποία απαιτούνταιπροκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος». Στα «θετικά» της συμφωνίας, ο οίκος «Fitch» αναγνωρίζει την απομάκρυνση του κινδύνου να ξεσπάσει μία νέα κρίση ρευστότητας εντός του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» επισημαίνει: «Αν και η ανακοίνωση δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους, είναι σαφές ότι ουσιαστική ελάφρυνση θα εξετασθεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και υπό την προϋπόθεση της ικανότητας της Ελλάδας να εφαρμόσει επιτυχώς τους όρους του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, δήλωσε: «Με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε μονιμότερη τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Η εκτιμώμενη βαθμιαία βελτίωση της ρευστότητας και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, θα απελευθερώσουν πόρους για τη χρηματοδότηση υγιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ