Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα»

Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα, μέχρι τις 5 Ιούνη.

Η σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ο μύθος είναι πάντα ένας ασφαλής τ(ρ)όπος για να συστηθούμε, σαν μια αρχή για να μας εμπιστευθούν, για να εμπιστευθούμε. Ομως, για να τον νιώσεις, αντικαθιστάς τα αλλότρια με τα οικεία, παρομοιάζεις, μεγαλύνεις τις αντιθέσεις ανάμεσα σε απόκοσμα επεισόδια και απολύτως γειωμένες, εγκόσμιες ατμόσφαιρες και χειρονομίες, χρησιμοποιείς ακραίες κλίμακες. Ετσι, είτε κοντοζυγώνεις σε κρυμμένα νοήματα είτε απομακρύνεσαι αυθαιρετώντας. Ο Σοφοκλής, με "επίσημο" τέχνασμά του την αμφιλογία, μιλάει για την Οραση, την προσωπική οπτική. Οπως και να διαβάσεις μια ιστορία, το μόνο που προκύπτει είναι μια ιδιωτική ερμηνεία, τόσο θνητή όσο και η στιγμή».

Διασκευή: Ολος ο θίασος, με οδηγό τη μετάφραση του Ι.Ν. Γρυπάρη. Σκηνικός Χώρος: Μαρία Πρωτόπαππα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Χορογραφία: Rhythm Hoppers (Αυγουστίνος Τραν & Βάσια Παναγιώτου). Διανομή: Οιδίπους: Γιώργος Παπανδρέου, Ιερέας/Χορός: Θοδωρής Σκυφτούλης, Κρέων/Χορός: Μιχάλης Τιτόπουλος, Τειρεσίας/Χορός: Γιάννης Κλίνης, Ιοκάστη: Μαρία Αποστολακέα, Αγγελος/Χορός: Μάνος Στεφανάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ