Παρασκευή 27 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα δίνουν όλα για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου

...ενώ άρχισαν να αξιοποιούν από τώρα εκβιαστικά τους στόχους για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

Για την... αφοσίωσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης διαβεβαιώνουν τα στελέχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, δίχως, ούτε καν για λόγους δημαγωγίας, να αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες (ρ/σ «Real») ότι υπάρχουν ακόμα «μερικές εκκρεμότητες» προς επίλυση, αλλά «η μεγάλη εικόνα είναι αισιόδοξη, καθώς κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που κράτησε αρκετούς μήνες, όπως ξέρετε, και ανοίγουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο». Εννοείται ότι οι «εκκρεμότητες» αφορούν στο πόσα περισσότερα θα χάσει ο λαός, για τον οποίο η αβεβαιότητα θα βαθαίνει...

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, χαρακτήρισε «πολυπαραγοντικό το ζήτημα» αλλά «με την επιμονή του ΔΝΤ από τη μία και από την άλλη με την επιθυμία των Ευρωπαίων να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, δέχθηκαν και μπήκε ωστόσο στη συζήτηση και πήραμε πέντε - έξι θετικά πράγματα. Εξαιρετικά θετικά, θα έλεγα». Η απόφαση του Γιούρογκρουπ, βέβαια, επιβεβαιώνει ότι τα όποια μέτρα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα συνοδεύονται σε όλες τις φάσεις τους από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Εξήγησε και ποιος θα επωφεληθεί απ' αυτά τα «θετικά», λέγοντας: «Ενα πολύ σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε ότι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και μετά το πρόγραμμα κάτω του 20% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ελαττώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (...) Και αγοράζοντας και δάνεια κ.τ.λ. (...) στη μείωση του ρίσκου, άρα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που είναι και ο στόχος μας».

Εκτός της ρευστότητας που εξασφαλίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη διαμόρφωση «ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος» στο έδαφος της αντιλαϊκής επίθεσης, η Ο. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε ότι «για την κυβέρνηση ξεκινά ένας καινούργιος, αλλά πραγματικά δημιουργικός (...) αγώνας δρόμου, προκειμένου να βγούμε γρήγορα από το φαύλο κύκλο. Δηλαδή, ανάπτυξη. Εδώ υπάρχει συνολικός σχεδιασμός (...) Στόχος της κυβέρνησης είναι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, «θα ξετυλιχθεί το πρώτο κομμάτι νομοθετικού έργου (...) Νομοσχέδια που αφορούν και ευνοούν την ανάπτυξη και θα έρθουν με προτεραιότητα μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο πολύ γρήγορα να ευνοηθεί αυτό ακριβώς το περιβάλλον».

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, αξίωσε απ' το λαό να βάλει πλάτη σ' αυτόν τον εχθρικό για τα συμφέροντά του στόχο, απειλώντας ότι αν δεν πιαστεί τότε καραδοκούν ακόμα περισσότερα και χειρότερα μέτρα. «Διότι μέσα σε όλο αυτό υπάρχει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπάρχουν τα ζητήματα των μνημονιακών υποχρεώσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε, προκειμένου στην τριετία να μπορέσουμε με ασφάλεια να φθάσουμε και το στόχο του 3,5% και να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων», ανέφερε, αξιοποιώντας ήδη από τώρα, ουσιαστικά, τον εκβιασμό του περιβόητου «κόφτη» που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των «μνημονιακών υποχρεώσεων»...

Προτεραιότητα η χειραγώγηση του λαού

Για «κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν» έκανε λόγο και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου (ρ/σ «Πρακτορείο»), διαβεβαιώνοντας με τη σειρά της το κεφάλαιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι το πώς «η οικονομία θα προστατευτεί με αντισταθμιστικά και αναπτυξιακά μέτρα από τις υφεσιακές επιπτώσεις».

Απ' την πλευρά της επιχείρησε να καλλιεργήσει αυταπάτες για μέτρα ανακούφισης τάχα του λαού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Το πρώτο ζητούμενο αφενός είναι πώς θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας από τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας (...) Εχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αυτή η κυβέρνηση, πρώτον, θα διαπραγματευτεί τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας του καλοκαιριού (...) με τον πλέον επωφελή τρόπο για την κοινωνία, και το δεύτερο σημείο είναι ότι το έργο της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας και μόνο (...) Πρέπει σίγουρα, ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά, να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο, το οποίο, όπως ανέφερα και πριν, αφορά σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων (...) ακριβώς για να υπάρχει αντιστάθμισμα στις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε τη συνοχή της και έθεσε ως κοινό στόχο κυβέρνησης και κόμματος για το επόμενο διάστημα τη χειραγώγηση του λαού, ομολογώντας ότι «αυτό που έχει σημασία το επόμενο διάστημα είναι το πώς οι κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ