Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συναντήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι ανταγωνιστές - εκπρόσωποι μονοπωλίων παίρνουν θέσεις στη διεκδίκηση του πλούτου της χώρας

Καθώς όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, με τα γνωστά προσχήματα της καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και της αποκατάστασης της τάξης, η λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Φαγιέζ Αλ Μουστάφα Σάρατζ στην Τρίπολη, διευρύνει τις επαφές της. Το σχήμα αυτό αναγνωρίζεται από τους ιμπεριαλιστές, αλλά υπάρχουν και οι «κυβερνήσεις» των τζιχαντιστών στη Σύρτη, η παλιά κοσμική «κυβέρνηση» στο Τομπρούκ, όπως και οι περιοχές που ελέγχει ο πρώην στρατηγός Χαφτάρ ή οι ένοπλοι «Τουαρέγκ». Αυτό είναι το χάος που δημιούργησε το 2011 η ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του πρώην συμμάχου τους Μ. Καντάφι και το ζητούμενο για τους νέους «σωτήρες της Λιβύης», πέρα από τα προσχήματα, και πάλι είναι ο τεράστιος φυσικός πλούτος της χώρας που τα μονοπώλια «σφάζονται» να αποκτήσουν.

Χαρακτηριστική και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λιβύη και οι συναντήσεις με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον επικεφαλής της Φαγιέζ Αλ Μουστάφα Σάρατζ. Σε αυτές, όπως ανακοινώθηκε, συμφώνησαν σε μια κοινή αντίληψη σχετικά με τον προσδιορισμό των περιοχών, όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, δηλαδή που μπορούν να διεισδύσουν τουρκικά μονοπώλια. Γίνεται λόγος για κλάδους που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως η Ενέργεια, οι αεροπορικές μεταφορές, οι υποδομές.

Στην τακτική διείσδυσης εντάσσεται και η αποστολή 10 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας στη Λιβύη. Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν διερευνητικές κινήσεις για τη δυνατότητα του ξανανοίγματος πρεσβείας στην Τρίπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ