Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Προθυμία» για διάλογο στα μέτρα του

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Λίγο μετά την ορκωμοσία του ακροδεξιού Αβιγκντόρ Λίμπερμαν από το κόμμα «Σπίτι μας το Ισραήλ» ως υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την έγκρισή της στην Κνεσέτ (Βουλή) και οι δύο έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αναβιώσει μια «αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία» όπως αυτή του 2002, αλλά με τροποποιήσεις.

«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου. «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροποποιήσεις των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής, ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002, αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς», συμπλήρωσε. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που τάχθηκε υπέρ στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ, εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο Λίμπερμαν σχετικά με το «αραβικό σχέδιο».

Θυμίζουμε ότι το αρχικό σχέδιο περιείχε την πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι θα παραχωρούσε όλα τα εδάφη που είχε καταλάβει στον πόλεμο του 1967 και θα συμφωνούσε σε μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Στη συνέχεια το 2013, υπήρξαν τροποποιήσεις που οδηγούσαν σε παζάρια για τη δυνατότητα πιθανών ανταλλαγών γης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια το ισραηλινό κράτος - και σε αυτό συνέβαλαν όλα τα αστικά κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους - συνεχίζει την πολιτική των εποικισμών και της καταπάτησης της γης των Παλαιστινίων, ειδικά σε εύφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης και περιοχές που έχουν νερό, στερώντας έτσι και τους λιγοστούς πόρους από αυτόν το βασανισμένο λαό.

Ταυτόχρονα, η «προθυμία» για διάλογο από τους Νετανιάχου - Λίμπερμαν εκδηλώνεται σε μια περίοδο που υπάρχουν διεργασίες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Η λεγόμενη πρωτοβουλία της Γαλλίας, που επιδιώκει να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης, είναι μέρος αυτών των διεργασιών. Την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από πολλά παζάρια, πραγματοποιείται στο Παρίσι μια διεθνής συνάντηση για το ξεπέρασμα του παγώματος των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ από 29 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου), χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ