Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Εκατοντάδες νεολαίοι περπάτησαν στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Μετά την κατανομή σε ομάδες άρχισε η ανάβαση
Μετά την κατανομή σε ομάδες άρχισε η ανάβαση
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Παρνασσού που οργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΚΚΕ. Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ η πεζοπορία ξεκίνησε από το Ζεμενό κι αφού διέσχισε την Κίρφη κατέληξε μετά από 8 χλμ. στο μαρτυρικό Δίστομο. Η επιλογή της διαδρομής δεν έγινε στην τύχη. Πρόκειται για ένα τμήμα από σειρά μονοπατιών που συνδέουν τον Παρνασσό με τον Ελικώνα και στη συνέχεια με τον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Εκατοντάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει τα χνάρια τους σ' αυτά τα μονοπάτια, αρκετοί ακόμα και τη ζωή τους. Στους πεζοπόρους είχε μοιραστεί μέσα στα πούλμαν τετρασέλιδο έντυπο που είχε στηθεί ειδικά γι' αυτήν την πορεία από τον «Ριζοσπάστη» με στοιχεία για τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη.

Η πραγματοποίηση αυτής της πορείας στο βουνό συνέπεσε με την έναρξη του δεκαήμερου των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στην περιοχή για να τιμηθούν οι νεκροί του μαρτυρικού Διστόμου, ενώ το πρωί αυτής της μέρας γίνονταν παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή οι εκδηλώσεις για την πρώτη συνεδρίαση της «κυβέρνησης του βουνού», του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1944, στις Κορυσχάδες και για τη μάχη στον Καρακόλιθο.

Με τη σημαία του ΚΚΕ στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ
Με τη σημαία του ΚΚΕ στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ
Στο «τεχνικό» μέρος, για την ασφαλή διεξαγωγή της πορείας, οι εκατοντάδες φίλοι και μέλη της ΚΝΕ που πήραν μέρος, μοιράστηκαν σε ομάδες των 50 - 60 ατόμων που άρχισαν την πορεία στο βουνό με τη βοήθεια ομάδας ορειβατών, οι οποίοι ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο των επικεφαλής και στο τέλος της κάθε ομάδας. Χρειάστηκε μιάμιση ώρα στην πρώτη ομάδα να ανεβεί μέχρι το διάσελο της Κίρφης, ξεκινώντας από το υψόμετρο των 750 μέτρων του Ζεμενού έως το 1315 του διάσελου. Μετά από μια γερή στάση, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν όλες οι ομάδες στο διάσελο, άρχισε η κατάβαση σ' ένα αρκετά δυσκολότερο έδαφος έως το υψόμετρο των 450 μέτρων του Διστόμου, όπου η πρώτη ομάδα έφτασε έχοντας κατέβει 887 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στις επόμενες τρεις ώρες. Αργά το απόγευμα και αφού είχαν συγκεντρωθεί όλες οι ομάδες στο Δίστομο έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον σύντροφο Γ. Ζελελίδη από την Οργάνωση του ΚΚΕ στη Λιβαδειά, συνολικά για τα μονοπάτια του Παρνασσού και πώς συνδέονται αυτά με τη δράση τόσο του ΕΛΑΣ όσο και του ΔΣΕ. Οι πεζοπόροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού που λειτουργεί στο Δίστομο.


Η συγκέντρωση το πρωί στο Ζεμενό, όπου έγινε και ομιλία από το ΚΣ της ΚΝΕ
Η συγκέντρωση το πρωί στο Ζεμενό, όπου έγινε και ομιλία από το ΚΣ της ΚΝΕ

Ανάπαυλα κάτω από τα έλατα
Ανάπαυλα κάτω από τα έλατα

Στο μονοπάτι για το κατέβασμα στο Δίστομο
Στο μονοπάτι για το κατέβασμα στο Δίστομο

Εξω από το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού στο Δίστομο
Εξω από το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού στο Δίστομο

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ