Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

...ενώ η κυβέρνηση ψάχνει πρόθυμους για έναρξη διαβουλεύσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους που, απεργώντας και διαδηλώνοντας, καταγγέλλουν το νέο αντεργατικό έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ενισχύει τη φαρέτρα του κεφαλαίου, διευκολύνει τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση των ωραρίων και γενικά την προσαρμογή των σχέσεων και συνθηκών εργασίας στις εκάστοτε ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε μεγάλους τομείς και χώρους δουλειάς από κλάδους, όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές, συνεχίζεται αποφασιστικά η περιφρούρηση πολυήμερων απεργιών, κόντρα σε προσπάθειες να στηθούν απεργοσπαστικοί μηχανισμοί. Για παράδειγμα, στο λιμάνι της Χάβρης οι απεργοί κατήγγειλαν τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθούν ανειδίκευτοι εργάτες - με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλου του πληθυσμού της γύρω περιοχής - στη θέση ειδικευμένου προσωπικού (σ.σ. μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης).

Την ίδια στιγμή, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αλλά και αστικές συγκοινωνίες σε Παρίσι, σταθμοί αποθήκευσης καυσίμων κτλ. έχουν παραλύσει ή δυσλειτουργούν, ως αποτέλεσμα της μαζικής συμμετοχής στις απεργίες που συνεχίζονται, με τη 14η Ιούνη να έχει οριστεί ως επόμενη μέρα πανεθνικής απεργίας.

Πάντως, μιλώντας προχτές στο δίκτυο RTL, ο γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να βγούμε από (αυτή) την κρίση, να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις». Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση αρχίζει να απομακρύνεται από το αίτημα για «απόσυρση του νόμου», τονίζοντας ότι και ο Μαρτίνες εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει αρκετά σημεία του νόμου, χωρίς τελικά να ζητά την πλήρη «απόσυρση» του άρθρου 2 (που αχρηστεύει τις κλαδικές συμβάσεις προτάσσοντας τις επιχειρησιακές). Αμεσα άδραξε την ευκαιρία και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, που, χτες το πρωί, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι περιμένει τις «προτάσεις» της CGT, για να επιβεβαιώσει και αυτή με τη σειρά της τα εμπόδια που μπορούν να βάλουν στον οργανωμένο αγώνα οι εδώ και καιρό «κοινωνικοί εταίροι».

Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικρίνοντας τους προχτεσινούς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς με τους οποίους ο πρόεδρος της MEDEF (σ.σ. γαλλικός ΣΕΒ), Πιερ Γκατάζ, επιτέθηκε στη CGT, διαφοροποίησε τη θέση του, με το επιχείρημα ότι «κάθε λέξη που μεγαλώνει τις εντάσεις μεταξύ των (εργατικών και εργοδοτικών) οργανώσεων δεν είναι καλοδεχούμενη».

Οι δηλώσεις Γκατάζ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις καθώς κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι είναι «σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες», εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ανησυχία και τη νευρικότητα που προκαλεί στην πλουτοκρατία η συνέχιση των απεργιών, ενόψει και του μεγάλου «πάρτι» που έχουν στήσει οι πολυεθνικές και με το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ξεκινά στη Γαλλία στις 10 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ