Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παζάρια στη Βουλγαρία για μεγάλα έργα που χρειάζεται το κεφάλαιο

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP), στο Πράβετς της Βουλγαρίας, συμμετείχε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, εστιάζοντας στα πεδία για μπίζνες που ανοίγονται μεταξύ κεφαλαίων των δύο χωρών.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην «περιφερειακή συνεργασία» των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Επίσης, διερευνήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας επ' ευκαιρία της επετείου των είκοσι ετών από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας SEECP.

Τα πάντα για τις μπίζνες και το γεωστρατηγικό ρόλο

Ο παριστάμενος από ελληνικής πλευράς, υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, είπε οτι «σημειώθηκαν επιτυχίες περισσότερο χάρις σε ατομικές πρωτοβουλίες και λιγότερο ως απότοκο της περιφερειακής συνεργασίας» και έβαλε ζήτημα «να είμαστε πιο τολμηροί και φιλόδοξοι», προσδιορίζοντας ως «κοινά συμφέροντά» τους «έργα υποδομών, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, επιχειρηματικές ευκαιρίες, Κοινωνία των Πολιτών, οι νέοι άνθρωποι, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία» κ.ά. Μάλιστα, κάλεσε, να «διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα».

Ο δε Ν. Κοτζιάς εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Μπορίσοφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Independent Balkan News»: «Είχαμε μία εξαιρετικά καλή συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό με τον οποίο συζητήσαμε την προετοιμασία της Διακυβερνητικής και το περιεχόμενο αυτής: ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μέσω αυτής, όπως είναι τα οικονομικά, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος μας στην περιοχή. Μιλήσαμε και για άλλα ζητήματα, όπως είναι ο πολιτισμός, η έρευνα, η συνεργασία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

Πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς μας σχέσεις καθαυτές όσον αφορά την κοινή δράση και τα κοινά έργα που μπορούμε να κάνουμε, μεγάλα έργα όπως είναι οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι και η Ενέργεια, όπως και μικρότερα έργα που αφορούν στις διασυνοριακές σχέσεις μας. Συζητήσαμε και για τον Τουρισμό».

Βάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα των επομένων βημάτων, είπε: «Εχουμε να κάνουμε πάρα πολλές συναντήσεις με τη βουλγαρική πλευρά, η μία που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων σε φορμάτ πολλών υπουργών. Η δεύτερη είναι να επισκεφθεί ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός την Ελλάδα και η τρίτη είναι η επανάληψη της Διαβαλκανικής τον προσεχή Οκτώβρη».

Σήμερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προγραμματίζεται να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών Κρατών / Κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στη Σόφια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ