Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Η Γερμανία παραμένει «σημαντικός σύμμαχος»

Ωστόσο, η Αγκυρα προειδοποιεί με «σοβαρές επιπτώσεις», μετά την προχτεσινή απόφαση της Μπούντεσταγκ για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουρκία και Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χτες, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει η προχτεσινή απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει, σχεδόν ομόφωνα, τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά διά μιας εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», συνέχισε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωνε το βράδυ της Πέμπτης ότι «το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά της τουρκογερμανικές σχέσεις».

Είναι φανερό, δηλαδή, πως το «παζάρι» περιπλέκεται μεν διατηρείται δε, αφού και η Αγκυρα, παρά τις έντονες αντιθέσεις, θα συνυπολογίσει μια σειρά από παράγοντες για το μέλλον της συνεργασίας της με το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες συνολικά. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας».

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι».

Ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι η χώρα του «δε θα σταματήσει να συνεισφέρει, προκειμένου οι δύο χώρες να συζητούν όχι μόνο ο ένας για τον άλλον, αλλά μεταξύ τους», ενώ αναφέρθηκε και στα «πολλά που συνδέουν τη Γερμανία με την Τουρκία - και πέρα από τις πολιτικές σχέσεις», επαναλαμβάνοντας το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου να αναπτύξει μια στενή και εταιρική σχέση με την Αγκυρα.

Τέτοιες σχέσεις «μπορούν να αντέξουν» πολλά

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που σημείωσε: «Σχέσεις όπως αυτή της Γερμανίας με την Τουρκία μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων». Χαρακτήρισε τη σχέση των δύο χωρών «πολύ ευρεία και βαθιά. Είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Γερμανία ζουν μαζί μας εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες - σε πολλές περιπτώσεις ως Γερμανοί. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στο προσφυγικό θέμα, στο πνεύμα κοινού συμφέροντος και επιμερισμού των βαρών. Σχέσεις τέτοιου είδους μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας», ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για την προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας που η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει και οικονομικά.

Η Σέμπλι σημείωσε επίσης ότι «προσδοκία μας παραμένει να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις», αλλά και ότι «λόγω και των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας, έχουμε τη μεγάλη ελπίδα ότι δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων. Βασιζόμαστε επίσης και στο γεγονός ότι αυτό που χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι τόσο γερό ώστε δεν μπορεί να κλονιστεί».

Τέλος, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είχε εκφράσει την Πέμπτη την ελπίδα ότι «τις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να βεβαιωθούμε πως δε θα υπάρξει υπερβολική αντίδραση (σ.σ. από την Τουρκία)».

Πάντως, να σημειωθεί ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ έκανε αναφορά και στις ευθύνες του γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει τη σφαγή.

Η βουλευτής Μπετίνα Κούντλα (από το κόμμα της Μέρκελ) που ήταν η μοναδική που καταψήφισε από τους παρόντες το ψήφισμα δήλωσε ότι αυτό «θα μπορούσε να βλάψει τη συμφωνία για το Προσφυγικό που υπέγραψαν Τουρκία και ΕΕ», τονίζοντας ότι μια «κατάρρευση της συμφωνίας» θα προκαλούσε «ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για τη Γερμανία». Επίσης, εναντιώθηκε στην προσέγγιση (που και το ψήφισμα προωθεί) ότι το Ράιχ είχε ευθύνες για τη σφαγή χιλιάδων Αρμενίων. «Η απόφαση δε στοιχειοθετεί από πού προκύπτει αυτή η ευθύνη», ισχυρίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ