Σάββατο 4 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέα τηλεφωνική συνομιλία Κέρι - Λαβρόφ

ΜΟΣΧΑ.--

Τρόπους παρεμπόδισης του εξοπλισμού και του ανεφοδιασμού των «τρομοκρατών» που δρουν στη Συρία συζήτησαν χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, σε μια ακόμα μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν για το «καθήκον» που δημιουργείται για τον τερματισμό της παροχής βοήθειας προς το «Ισλαμικό Κράτος» από το εξωτερικό με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και όπλα. Η ίδια ανακοίνωση προσέθετε ότι συζητήθηκαν ακόμα γενικότερα η κατάσταση στη Συρία, ο πόλεμος κατά του «ΙΚ» όπως και η ανάγκη να διαχωριστεί επειγόντως η αποκαλούμενη «μετριοπαθής αντιπολίτευση» από την οργάνωση «Αλ Νούσρα».

Στο μεταξύ, στις εμπόλεμες ζώνες πληθαίνουν οι νεκροί ανάμεσα στους αμάχους, όπως χτες στο Χαλέπι όπου τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς που αντιπολιτευτικές δυνάμεις απέδωσαν στον κυβερνητικό στρατό.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται και παράλληλες, αλλά όχι κοινές, επιχειρήσεις με κατεύθυνση το προπύργιο των τζιχαντιστών, στη Ράκα. Από τη μια, ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, προωθήθηκε στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα στα 12 χλμ. από την επαρχία Ράκα, ενώ με τη στήριξη των ΗΠΑ, διάφορες ένοπλες ομάδες περιλαμβανομένων των κουρδικών YPG, πραγματοποιούν ξεχωριστή επίθεση εναντίον του «ΙΚ» στην επαρχία Ράκα και στη γειτονική Χαλέπι, η οποία κλιμακώθηκε αυτήν τη βδομάδα με μια προώθηση προς την πόλη Μανμπίτζ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία. Συριακή στρατιωτική πηγή, πάντως, δήλωσε ότι οι πληροφορίες για επίθεση, με στόχο τη Ράκα, από αυτές τις δυνάμεις είναι «προσδοκίες» και ότι τόσο η Ράκα όσο και η Ντέιρ αλ-Ζορ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια του «ΙΚ», είναι πιθανοί στόχοι των επιχειρήσεων του στρατού στο σχεδιασμό που ήδη υπάρχει.

Στο Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρονταν χτες να έχουν απελευθερώσει 27 κοινότητες στην περιοχή της Φαλούτζα, για τον έλεγχο της οποίας συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των «τζιχαντιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ