Σάββατο 28 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Θερινό πρόγραμμα» της ΕΤΑ;

ΒΙΤΟΡΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Εκπληρούμενη προφητεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, ότι η «ΕΤΑ θα αρχίσει τις επιθέσεις της στα τουριστικά θέρετρα». Μία εκτίμηση, η οποία διατυπώθηκε μετά την έκρηξη της Τρίτης που σημειώθηκε στο διαμέρισμα της πόλης του νότου, Τορεβιάχε, όπου, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η Ολάια Καστρεσάνα, «μέλος της ΕΤΑ», έχασε τη ζωή της από έκρηξη βόμβας, την ώρα που «προσπαθούσε να τη συναρμολογήσει, είτε όταν την επεξεργαζόταν».

Από εκείνη τη στιγμή, οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει... Χθες εξερράγη βόμβα στην πόλη Βιτόρια, στη χώρα των Βάσκων, μπροστά στο διαμέρισμα ανθυπολοχαγού του ισπανικού στρατού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο διάδρομο του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας και εξερράγη στις 9.20 το πρωί - τοπική ώρα - με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας, η επίθεση φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, λίγο νοτιότερα και ανατολικότερα, στην καταλωνική πρωτεύουσα, έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο υποκατάστημα της τράπεζας La Caixa, στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά, όπως φαίνεται, κανένας δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας της Βαρκελώνης, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην τράπεζα σε μια σακούλα. Μέχρι στιγμής, ούτε η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη στην ΕΤΑ, καθώς ερευνάται. Υποψίες πέφτουν στη μαρξιστική εκτός νόμου ομάδα GRAPO (Ομάδα Αντιφασιστικής Αντίστασης Πρώτη Οκτωβρίου), που της έχουν αποδοθεί και στο παρελθόν επιθέσεις με βόμβες μικρής ισχύος σε τράπεζες.

Τέλος, την Πέμπτη, η αστυνομία απενεργοποίησε βόμβα με 60 κιλά εκρηκτικά σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που βρισκόταν στο πάρκιν του αεροδρομίου της Μάλαγα, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, που υποστήριξε ότι επρόκειτο για ενέργεια της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ