Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA – HΠΑ
Διαφωνίες και για το περιεχόμενο των επενδυτικών συνεργασιών

Από τον σινοαμερικανικό διάλογο

Copyright 2016 The Associated

Από τον σινοαμερικανικό διάλογο
ΠΕΚΙΝΟ.-

Τα διαφορετικά συμφέροντα μονοπωλίων που προσβλέπουν στην ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας αποτυπώθηκαν ειδικά στο οικονομικό σκέλος του 8ου γύρου του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου Κίνας - ΗΠΑ, οι εργασίες του οποίου έγιναν στην Κίνα.

Οι δυο πλευρές εκφράζουν ισχυρή επιθυμία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή Επενδυτική Συμφωνία, ωστόσο οι κλάδοι και οι όροι της συνεργασίας είναι αντικείμενο σημαντικών διαφωνιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, το οικονομικό σκέλος του «Διαλόγου» εστίασε σε θέματα όπως το διμερές εμπόριο αλλά και οι μακροοικονομικές πολιτικές, η δημοσιονομική σταθερότητα και ευρύτερα οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένης και της μεγάλης αλληλεξάρτησης που υπάρχει. Το Πεκίνο αναμένεται σύντομα να καταθέσει την «αρνητική λίστα» των τομέων για τους οποίους δε θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις που θα ευνοούν τη δράση ξένων κεφαλαίων, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η λίστα αναμένεται να μην είναι όσο ευρεία θα ήθελε.

Από τη μεριά της η Κίνα ιεραρχεί σήμερα την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στους τομείς της Ενέργειας, της εφαρμογής καινοτόμων τεχνικών και της ανάπτυξης π.χ. των ΑΠΕ, της ενίσχυσης της λεγόμενης «ενεργειακής απόδοσης» κ.λπ., στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ευκαιριών που ανοίγει η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών». Η «Γουόλ Στρητ Τζέρναλ» ισχυριζόταν σε ρεπορτάζ της ότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά ένα «πράσινο ταμείο» με αρχικό κεφάλαιο 3 δισ. δολάρια για την «ώθηση» τέτοιων επενδύσεων.

Πάντως η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε ανήσυχη και για «εμπόδια» που (σύμφωνα με την ίδια) παραμένουν, με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου να δηλώνει: «Ειλικρινά, οι ξένες επιχειρήσεις αναρωτιούνται αν είναι καλοδεχούμενες και θεωρούν το ρυθμιστικό περιβάλλον της Κίνας όλο και λιγότερο ευνοϊκό για τη δράση τους», εκφράζοντας προβληματισμό για τη νέα νομοθεσία που θα καθορίζει το πλαίσιο δράσης των ΜΚΟ, οι οποίες είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως προπομπός για την εμφάνιση μικρότερων ή μεγαλύτερων εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ