Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
«Βαθαίνει η σύνδεση των Ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα»

Συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας

Με τη συζήτηση για τον «Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας» ολοκληρώθηκε χτες ο κύκλος του διαλόγου για την Παιδεία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Την απουσία από το κείμενο οποιασδήποτε αναφοράς στα προβλήματα των νέων που σπουδάζουν και την κατεύθυνση που υπηρετείται μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής.

Οπως σημείωσε, δεν αναφέρεται «ούτε λέξη για τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών που βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα όλο και πιο ψηλούς, όλο και πιο ανυπέρβλητους τους ταξικούς φραγμούς για τη μόρφωσή τους μιας και το κόστος σπουδών είναι ήδη απαγορευτικό για πολλούς. Ούτε, βέβαια, γίνεται η παραμικρή έστω νύξη για μερική έστω άρση αυτών των ταξικών φραγμών με την κάλυψη, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε σίτιση, στέγαση κι άλλες πτυχές της φοιτητικής μέριμνας που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών».

Ο Γ. Δελής τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η «νέα μεταρρυθμιστική πολιτική», για την οποία γίνεται λόγος, είναι «η βαθύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τη λεγόμενη "υγιή καινοτομία και επιχειρηματικότητα" που είναι υγιής και κερδοφόρα φυσικά μόνο για τις επιχειρήσεις και άκρως ανθυγιεινή και ζημιογόνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι' αυτήν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξή της, άλλωστε, παίρνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.

Οπως σημείωσε, η κυβερνητική πλειοψηφία αφοσιωμένη στη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπως διαγράφεται καθαρά στο κείμενο, θέλει αφενός να αξιοποιήσει ένα προσοντούχο δυναμικό, υψηλά ειδικευμένο, με το χαμηλότερο όμως κόστος, χαρίζοντας υψηλά ειδικευμένη εργασία στους μεγαλο-εργοδότες και αφετέρου θέλει με μοχλό την ελάχιστη αυτή χρηματοδότηση να προσανατολίσει και να κατευθύνει καλύτερα το επιστημονικό και ερευνητικό έργο με γνώμονα τις στοχεύσεις και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της φράσης του κειμένου για "στοχευμένη χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής"», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για «οριζόντια κινητικότητα» του προσωπικού των ιδρυμάτων ως μέσο κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων, ενώ σε ό,τι αφορά τα «εικονικά ινστιτούτα» στα οποία προβλέπεται να δικτυώνονται ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, σημείωσε πως δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο παρά την προσπάθεια του αστικού κράτους να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που δεν αμφισβητούνται αλλά αντίθετα προωθείται η γενίκευσή τους και με νόμο που έρχεται και προετοιμάζεται το έδαφος για δίδακτρα ακόμα και στα προπτυχιακά.

Οπως και οι προηγούμενες συνεδριάσεις, και η χτεσινή, κινήθηκε σε «συναινετικό» κλίμα με τα υπόλοιπα κόμματα που ήταν παρόντα αλλά και τη ΝΔ, που και χτες δεν συμμετείχε, να συμφωνούν με την κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων που περιγράφονται στον «οδικό χάρτη» του πορίσματος. Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, είπε πως ο ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας «είναι μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση η οποία εξορθολογίζει και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης όλου του επιστημονικού δυναμικού». Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επανέλαβε, μεταξύ άλλων, πως άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά, διαχωρίζοντάς τα σε όσα οδηγούν σε έρευνα και σε εκείνα που οδηγούν σε εξειδίκευση και θα έχουν δίδακτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ